Kaunas – de tweede stad van Litouwen

0
1228
blog placeholder

 

Kaunas is met recht één van de grote attracties van Litouwen. De stad ligt op de plaats waar de rivieren de Neris en de Nemunas samenkomen en is met 355.000 inwoners (cijfer van 2008) de tweede stad van Litouwen. Kaunas ligt ongeveer honderd kilometer van Vilnius.

Het merendeel van de Poolse en Duitse toeristen begint een bezichtiging van de oude stad bij de ruïnes van het kasteel op de oevers van de rivieren Nemunas en Neris. Dit is niet verwonderlijk want dit is het oudste gedeelte van de stad. Gebouwd in de 14de eeuw als een bolwerk tegen de Duitse (Teutoonse) Ridders – die waren geobsedeerd door het idee van de verovering van hun Litouwse buren – werd de stad een aantal keren verwoest en herbouwd. Vervolgens werd vrijwel geheel weggespoeld door de overstromingen, waardoor er slechts één toren overbleef voor de liefhebbers van geschiedenis om vandaag van te genieten.

De gotische St. George kerk naast het kasteel en mag bij een bezoek zeker niet worden overgeslagen. Met een beetje geluk kan men in het midden van een koor-concert of een tentoonstelling van de archeologische opgravingen van het gebied terecht komen. Na het verlaten van de kerk kan men het beste naar de grootste cluster van torens wandelen. De smalle straat leidt rechtstreeks naar het stadhuis, waar de oudste voor bewoning bestemde gebouwen zijn gelegen naast de 15e-eeuwse kathedraal van Kaunas en het stadhuis.

De bevolking noemt het stadhuis liefdevol “De Witte Zwaan” vanwege het elegante uiterlijk en de witte kleur. Dit barokke gebouw is ook de plek waar het burgerlijk huwelijk kan worden gesloten. De omgeving wordt doorgaans gebruikt voor diverse stads-en feestdagen en voor evenementen. Deze plek is het mooist in de winter, wanneer de grootste kerstboom van de stad verlicht is, samen met andere feestelijke attracties.

Het Gymnasium van de Jezuïeten is de moeite waard om te fotograferen want het is de oudste nog steeds functionerende school van Kaunas, opgericht in 1649. Poolse toeristen zijn vooral gecharmeerd van deze locatie, want de beroemde dichter Adam Mickiewicz was hier leerkracht en zijn klas is nog steeds behouden.
Om de hoek van de school ziet men een ander stenen gotisch voorbeeld – het Perkunas huis. Hanzen kooplui bouwden het huis in de 15e eeuw en het werd later vernoemd naar de oude Baltische dondergod Perkunas, nadat een standbeeld van hem werd gevonden dat daar begraven ligt.
Als men rechtdoor blijft lopen ziet men nog een gotische kerk, uniek in zijn samenstelling, gebouwd in het jaar 1400 door groothertog Vytautas de Grote. Hier bevindt men zich aan de oevers van de rivier de Nemunas, waar middeleeuws thema-evenementen, zoals de dagen van Hanzen dagen doorgaans plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here