In tegenstelling tot wat veel mensen nog altijd denken, slaat kanker niet willekeurig toe en is het niet onvermijdbaar. Net zoals met hart- en vaatziekten vereist kanker dat er bepaalde condities aanwezig moeten zijn om te kunnen woekeren. Dat geldt voor de meeste soorten kanker, van slokdarmkanker tot prostaatkanker. Een van de belangrijkste factoren die u zelf kunt bepalen, is uw dieet. Het wordt hoe langer hoe duidelijker dat het ontstaan van kanker in hoge mate te maken heeft met wat iemand eet; Vooral een hoge inname van vet, dierlijk eiwit, geraffineerde suikers en een lage inname van groenten en vezels kunnen kanker in de hand werken.
Versterk uw immuunsysteem
Hoe sterker uw immuunsysteem is, hoe beter uw lichaam in staat is zich te verdedigen tegen kanker. Uw immuunsysteem kan echter alleen maar efficiënt werken als het gevoed wordt met de juiste voedingsstoffen. Hoe meer stress u hebt in uw dagelijks leven, hoe meer koffie en alcohol u drinkt, hoe meer u rookt en in verontreinigde lucht vertoeft, hoe meer behoeften uw immuunsysteem heeft aan bepaalde nutriënten. De beste manier om uw immuunsysteem goed te laten werken, is door een brede waaier van allerlei voedingsmiddelen te eten die zo vers en onbewerkt zijn als maar kan. Haal zoveel mogelijk immuunversterkende nutriënten uit uw dagelijkse voeding, en eventueel bijkomend uit voedingssupplementen.
Een stukje theorie: wat zijn antioxidanten
Een stabiel molecuul, is een stof met een kern en om de kern zweven electronen. Door (röntgen-)straling, zonlicht, de ademhaling en allerlei chemische stoffen en zware metalen kan een electron uit zijn baan raken, waardoor dit molecuul een elektron mist. We noemen het dan een vrije radicaal. Zo’n vrije radicaal is een zeer onstabiel molecuul geworden en zal er alles aan doen om weer een electron te pakken, in de chemie aangeduid met de term oxidatie.
Op het moment dat een vrije radicaal een electron pakt van een andere molecuul, dan is dit andere molecuul weer een vrije radicaal geworden en zo kun je hele kettingreacties in het lichaam krijgen. Deze kettingreactie kan schade aan cellen geven als bijvoorbeeld het DNA in uw cellen aangevallen wordt. Hierdoor kan er een verkeerde celdeling ontstaan, hetgeen het begin kan zijn van kanker. Ook kunnen vrije radicalen onze afweer verlagen.
Een vrije radicaal wordt pas onschadelijk gemaakt als hij een anti-oxidant tegen komt, dat is een stof die de oxidatie tegen gaat. Een goede anti-oxidant is een stof die zoveel electronen om zich heen heeft dat hij er makkelijk eentje kan missen.
De functie van antioxidanten
De belangrijkste nutriënten om uw immuunsysteem te versterken en het te helpen in het bestrijden van bacteriën en virussen, zijn antioxidanten. Zoals we hiervoor zagen zijn vrije radicalen onstabiele moleculen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kanker, beschadiging aan de slagaders, veroudering en ontstekingen. Vrije radicalen zijn eigenlijk bijproducten van de normale stofwisseling en een onderdeel van het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam. Vrije radicalen kunnen gevaarlijk worden als uw lichaam er te veel van produceert. Een van de oorzaken van het ontstaan van een surplus aan vrije radicalen is ongezonde voeding. Ook roken, ziekten, blootstelling aan schadelijke zonnestralen of aan verontreinigde lucht kan de productie van vrije radicalen en de oxidatie ervan stimuleren.
Antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk
Het lichaam beschermt zichzelf tegen vrije radicalen door enzymen te produceren die een antioxidantwerking bezitten. Die antioxidanten zorgen ervoor dat de vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt. Er zijn ook antioxidanten die het lichaam niet zelf kan aanmaken, en die het lichaam dus uit voeding moet halen. Deze nutritionele antioxidanten zijn bekend als essentiële nutriënten. Enkele voorbeelden zijn: vitamine C, vitamine E, selenium, koper, zink, soja (genistein), beta-caroteen en groene thee.
Er zijn tal van wetenschappelijke studies waaruit duidelijk blijkt dat mensen die een dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten, aanzienlijk minder kans hebben om kanker te krijgen. Ook mensen die antioxidanten nemen bij wijze van supplement, verkleinen hun risico op kanker.
Antioxidanten als boosters voor ons immuunsysteem
Er zijn verschillende vormen van kanker, maar in essentie komen alle kankers neer op een abnormale groei van cellen. Wat de oorzaak van een kanker ook is, het kankerproces begint op een moment dat een cel begint te muteren en zich in het wilde weg gaat vermenigvuldigen. Als men niets doet om die wildgroei te stoppen, zullen de kankercellen de gezonde cellen aanvallen en hen beroven van noodzakelijke voedingsstoffen. Er zijn allerlei manieren waarop antioxidanten uw weerstand tegen kanker kunnen vergroten.
Beschadiging van het DNA door vrije radicalen kan er de oorzaak van zijn dat een cel begint te muteren en zich in het wilde weg begint te delen. Een sterk antioxidantdefensiemechanisme of een netwerk van samenwerkende antioxidanten kan de vrije radicalen afremmen nog voor ze het DNA kunnen aanvallen.
Antioxidanten versterken niet alleen het immuunsysteem. Ze kunnen er ook voor zorgen dat het immuunsysteem in staat is om kankercellen uit te roeien. Zo wordt een hoge inname van vitamine C en E in verband gebracht met een verminderd voorkomen van bepaalde types kanker.
Hoe ouder we worden, hoe minder antioxidanten als glutathion en Co Q10 ons lichaam zelf aanmaakt, en hoe zwakker ons immuunsysteem wordt, waardoor we meer kans lopen om kanker te krijgen. Opnieuw kan een verhoogde inname van antioxidanten – voornamelijk van vitamine E – de immuunfunctie weer nieuw leven inblazen.