Kamperen met de pop-up tent

0
1158
blog placeholder
Kamperen kan iedereen tegenwoordig

In de jaren vijftig werd kamperen populair. In de dumpstore kocht je een kleine legertent (shelter) en in de kampeergids van de ANWB kon je nalezen hoe je die moest opzetten. Maar die tijd is voorbij. Kamperen kan nu iedereen. Er is immers een pop-up tent in de handel die zichzelf opzet, de werptent. Je werpt hem in de lucht en als hij weer neerkomt, is het een uitgeklapte tent.

De tent die zich zelf opbouwt

Een herkenbaar beeld voor menig kampeerliefhebber. Een pikdonkere nacht aan het Gardameer, als plotseling een tentstok het begeeft. Heerlijk zo’n tentje als je er eenmaal in ligt, maar een kwelling voordat het zover is. In de worsteling die er in het donker op volgt, arriveren twee andere kampeerders. Een zacht “hallo” klinkt in de duisternis en terwijl jíj het kniehoge gras omwoelt op zoek naar die verdomde tentstok, halen zij hun tentbundel uit de kofferbak. En dan opeens “plop”! Je draait je om en er staat er een tent ……………..

De volgende morgen bij daglicht kan je het mirakel pas écht goed aanschouwen: een middelgrote, halfronde grasgroene tent. Een tent die zich zelf opzet, grandioos. Maar even onwaarschijnlijk als autobanden die zich zelf omwisselen, of wasgoed dat zich zelf ophangt. En tóch bestaat het.

In opgevouwen toestand één geheel

Maker Quechua beweert in zijn handleiding dat het maar twee seconden kost om dit wonderding op te zetten, maar dát klopt niet. Het kost maar één seconde. Je trekt het opgevouwde pakketje uit de verpakking, gooit het in de lucht en het zeilt in de vorm van een tent op de grond. Vandaar de naam: werptent. Een paar haringen erin, en klaar is Kees. Door een vernuftig ontwerp zijn binnen- en buitentent al aan de stokken bevestigd en door zijn flexibele tentstokken past het als één pakket in de tentzak.

Regenbestendig, stabiel en betaalbaar

De werptent heeft tegenwoordig een vaste stek op veel kampeerplaatsen veroverd, en dat is niet verwonderlijk. De zelfontvouwbare tent kent eigenlijk nauwelijks nadelen. Het dubbel uitgevoerde tentzeil is bestand tegen meerdere dagen regen en voorzien van ventilatie openingen. En stabiel is de tent ook. Zélfs de prijs is in orde. Een ruim tweepersoons model kost, afhankelijk van de fabrikant, tussen 30 en 80 euro.

Opvouwen nadeel van de werptent

Enige adder onder het gras: de werptent springt weliswaar meteen uit zijn omhulsel, maar wil daar niet graag meer in terug. En als je het ding dan uiteindelijk toch nog enigszins teruggepropt hebt, houd je een soort frisbeeschijf van een meter doorsnede in je handen. Die past weliswaar prima in je kofferbak, maar wie tijdens het wandelen niet in de vegetatie wil blijven hangen, kan beter een ouderwetse tent op zijn rugzak gespen. Maar dit ene nadeel uitgezonderd is de werptent een succesnummer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here