Jekaterinenburg in Rusland

0
915
blog placeholder

De op drie na grootste stad van Rusland ziet er op het eerste gezicht uit zoals men zou verwachten: een industriestad welke uit de bossen van de Oeral tevoorschijn komt. De enige sporen van de 300 jaar oude geschiedenis lijken wat overblijfsel van vergane Sovjet-architectuur en een beeld van Lenin op het centrale plein, sporen van de bijna 70 jaar dat de stad onder de naam Sverdlovsk bekend stond. Boven de grijze flatgebouwen is het gouden dak van de Kerk van het Bloed te zien, in 2003 geopend op de plek waar het Ipatiev Huis ooit stond, in 1977 vernietigd door de Communistische Partij. Dit was het huis waar de laatste Tsaar van Rusland, Nicolaas II, samen met zijn familie in 1918 werd geëxecuteerd. Een deel van de kerk is aan deze familie Romanov gewijd. De kerk heeft een klein museum ter ere van hen ingericht.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden van Jekaterinenburg zijn de Kerk van het Bloed en het Ganina Yama klooster, de plaats waar de stoffelijke overschotten van de familie Romanov heimelijk werden begraven. De stad heeft echter meer te bieden dan herinneringen aan die tijd van geweld.

Net ver van de kerk bevindt zich de literaire wijk, met houten huizen elke rijk zijn versierd met houtsnijwerk. Vlakbij bevindt zich de Pushkin- bar, met in de zomer een groot terras waar buiten een goede kop koffie kan worden gedronken.

Een brug over de drukke Lenina Prospekt leidt naar een dam, de Plotinka. Dit is voor de jeugd een favoriete plek om rond te hangen. Er zijn veel skate-boarders te vinden vlakbij een standbeeld van de stichters van de stad, Tatischev en de Gennin. De jeugd heeft ze omgedoopt tot Beavis en Butthead, naar de gelijknamige cartoon op MTV.

De dam is niet e enige plek aan het water waar de inwoners van Jekaterinenburg elkaar ontmoeten. Een andere geliefde locatie is het Shartash-meer, waar in 1745 het eerste goud van Rusland werd ontdekt. In de zomer fietsen mensen rond het meer en in de winter wordt het veel gebruikt voor het populaire ijs-vissen.

Vanaf de Lenina Prospekt kan de voor voetgangers zeer vriendelijke Vaynera straat worden bereikt.

Hier zijn de meeste winkels te vinden. De straat staat vol met sculpturen waaronder een bronzen fiets en een beeld van een oude straatventer. De stad probeert met moderne kunst een verschillend beeld van zichzelf neer te zetten dan alleen maar de plaats te zijn waar de Tsaar werd vermoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here