Is geld lenen wel zo’n goed idee?

0
779
blog placeholder

Geld is voor veel mensen een probleem. Moeilijk om te verklaren, want in hoeverre is het echt een ‘probleem’? Wordt een tekort aan geld een probleem als er geen luxe-artikelen kunnen worden aangeschaft, of als niet meer in de primaire behoeften kan worden voorzien?

Lenen, lenen, lenen

Geldschieters laten er geen gras over groeien. Middels verschillende reclamespots geven zij te kennen dat geld leven de normaalste zaak van de wereld is. Uitstekend voor iedereen die een verbouwing in gedachten heeft, eens lekker op vakantie wilt of een nieuw huis op het oog heeft. Het aanbod aan geldschieters is enorm.
Ook het renteaanbod is niet mis. Omdat deze geldschieters te kampen hebben met fikse concurrentie, blijft deze laag.

Risicometer lenen

Maar toch… hoe je het ook wendt of keert, wie geld leent zal uiteindelijk niet goedkoper af zijn. Er is immers niemand die zomaar geld uitleent zonder er zelf beter van te willen worden. Om tegemoet te komen in de vele risico’s die gepaard gaan aan het lenen van geld, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting de ‘risicometer lenen’ ontworpen. Hiermee kan berekend worden of een bepaalde lening al dan niet verantwoord is.
Verschillende banken hebben ook van deze meters. Toch moet daarvoor worden opgepast. Banken bekijken een en ander vanuit een ander oogpunt, namelijk naar wat iemand kan lenen. Met de risicometer van het Nibud kan een consument bekijken of een lening wel of niet in het budget past en of de maandelijks aflossing betaalbaar is.

Schulden

Een ander nadelige bijkomstigheid van geld lenen is dat er schulden ontstaan. Zeker als een en ander tegen blijkt te zitten. De verbouwing gaat niet vanzelf, de vakantie is voorbij – maar nog niet betaald… Op die manier kunnen leners in een grote valkuil trappen, namelijk het creëren van schulden.
En de gevolgen zullen niet mis zijn. Ook daar laten geldschieters doorgaans geen gras over groeien…

Voor- en nadelen

Kort samengevat heeft het lenen van geld voordelen, maar ook nadelen. En die twee hebben aardig wat overeenkomsten. Het gemak waarmee geld te lenen valt is een grote valkuil. Sommige mensen kunnen daar niet goed mee omgaan en geven geld te snel uit. Geld moet immers rollen.
En hoe meer geld er geleend wordt, hoe meer er uitgegeven kan worden…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here