Innovatief politiekorps

0
1117
blog placeholder

Inhoud:

Nieuwe technieken
Bodycam
3D-loket
Elektrische auto
3D-scan
Motion Capture

 

Nieuwe technieken

De techniek bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond kent geen grenzen. Dagelijks zijn er mensen bezig met het uitwerken van nieuwe ideeën die het straatwerk en het werk van rechercheurs en rechters makkelijker, duidelijker en betrouwbaarder moet maken.

 

Een aantal nieuwe technieken hebben hun dienst reeds bewezen. Het is niet ondenkbaar dat een aantal van deze nieuwe technieken binnen enkele jaren al volledig landelijk ingevoerd zullen zijn. Wat kunt u de komende jaren verwachten van het politiewerk en de aankomende agenten?

 

Bodycam

Sinds kort beschikken een aantal agenten over de zogehete ‘bodycam’. Deze bodycam is een kleine camera op de pet van de wetshandhaver die videobeelden registreert op het moment dat de agent in dienst is.

 

Deze videobeelden hebben een preventief effect op relschoppers: zodra men weet dat er gefilmd wordt, worden de meeste provoceurs rustiger. Hiernaast kan het na een aanhouding of voor het aanhouden van gebruikt worden voor aankomende rechtszaken als zijnde bewijsmateriaal. Binnen enkele jaren zal de bodycam tot de standaard uitrusting van een politieman of –vrouw behoren.

 

Een bekend incident waarbij de bodycam zijn dienst al heeft bewezen zijn de strandrellen van Hoek van Holland waarbij politieagenten belaagd en in het nauw gedreven werden.

 

3D-loket

Het 3D-loket is een vrij nieuwe techniek dat gebruikt zal worden om vanuit huis aangifte te kunnen doen met een agent die u vanachter de computer te woord kan staan. Een gedetailleerde projector laat de medewerker vanachter een cam zien zodat de aangever ook echt in contact is met de aangifte-opsteller.

 

Voordelen hiervan zijn:

– De aangever kan 24/7 terecht bij de medewerker;

– agenten kunnen vanuit één centraal punt werken;

– toch persoonlijk contact met de aangever voor een vertrouwd gevoel.

 

Het 3D-loket is voorzien van een hufterproof-scanner om er zeker van te zijn dat er geen misbruik gemaakt wordt van een persoon zijn identiteit. Op dit moment zijn er vier 3D-loketten in de regio al beschikbaar.

 

Elektrische auto

Meer blauw op straat en meer groen op het oog. Elektrische auto’s zijn de auto’s van de toekomst. Het Rotterdam-Rijnmond korps werkt op dit moment met twee proefexemplaren. Een voor de lange afstanden en één voor het snelle optrekken.

 

Ten koste van de snelheid gaat deze wagen niet: van nul naar 100 kilometer per uur in slechts acht seconden. Een uur opladen schenkt in totaal 250 kilometer rijdafstand en kan dus goed gebruikt worden voor het controle-, straat- en achtervolgingswerk van de politie.

 

3D-scan

Een vrij nieuwe opsporingstechniek is de 3D-scan. De zogenoemde panoscanner, die een 360° foto maakt, maakt met behulp van getuigenverklaringen en driedimensionale laserscanners een gereconstrueerde situatie in een 3D-programma.

 

De politie kan op deze wijze incidenten vanuit verschillende perspectieven bekijken, testen draaien en verschillende berekeningen maken. Zo worden de verhalen van getuigenverklaringen gecontroleerd op waarheid.

 

Motion Capture

Motion Capture is een al langere bekende techniek onder film- en gameproducers en ook revalidatieklinieken maken hier al langer gebruik van.

 

Door middel van een op de computer aangesloten pak worden alle bewegingen van de bewegende persoon opgeslagen en kunnen hierna afgespeeld of gebruikt worden door speciaal hiervoor bestemde programma’s. Zo kunnen situaties door acteurs zo concreet mogelijk nagereconstrueerd worden.

 

Het systeem kost zo’n 55.000 euro en wordt door het politiekorps Rotterdam-Rijnmond als eerste ter wereld ook voor politiedoeleinden gebruikt.

 

Het korps Rotterdam-Rijnmond: een innoverend politiekorps.

 

 

Jef de Bruijn

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here