Hooikoorts

0
1074
blog placeholder

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op pollen. De slijmvliezen in de neus en bij de ogen reageren op het stuifmeel die planten (bomen, struiken, gras, bloemen) produceren. Een allergische reactie betekent dat men overgevoelig is voor bepaalde stoffen, in dit geval de pollen. Het lichaam maakt antistoffen aan zodra het in aanraking komt met overgevoelige stoffen. Bij een allergische reactie worden de antistoffen niet of nauwelijks aangemaakt waardoor deze antistoffen de allergenen niet kunnen uitschakelen. Hierdoor reageert het lichaam fel wanneer het in aanraking komt met die bepaalde – reactie gevende – stoffen. De ziekteverschijnselen die opkomen bij een allergische reactie, bij hooikoorts is dat onder meer rode ogen en niesbuien, worden veroorzaakt door het stof Histamine dat tijdens de allergische reactie vrijkomt.


Wat zijn de klachten en symptomen van hooikoorts?

Bij hooikoorts kunnen verschillende klachten voorkomen. Het is niet noodzakelijk dat ze allemaal voorkomen. De reactie op de pollen is bij ieder persoon anders. Over het algemeen worden de volgende klachten en symptonen toegerekend aan hooikoorts:

·         Een verkoudheid van de neus met een branderig en jeukend gevoel dat leidt tot niesbuien;

·         Er komt vocht uit de neus, door die verkoudheid. In het begin is dat helder vocht wat later verkleurd en steeds meer taai en slijmerig wordt;

·         Er is druk op het voorhoofd, door die verkoudheid, waardoor men hoofdpijn krijgt;

·         De ogen jeuken en voelen branderig aan, wat leidt tot tranen;

·         De oogleden zijn gezwollen en het oogwit is wat rood gekleurd;

·         Men kan niet zo goed tegen licht;

·         Op de huid kunnen er rode jeukende huidbulten ontstaan;

·         Er kunnen zwellingen op het gezicht ontstaan;

·         Men kan astmatische klachten zoals kortademigheid of ademhaling met daarin een pieptoon krijgen;

·         De keel voelt droog en branderig aan;

·         Door de jeuk in de keel, kan men een droge hoest krijgen.

 Wanneer komen die klachten en symptonen voor?
De klachten en symptonen gebonden aan hooikoorts uitten zich wanneer planten zich bestuiven, het bloeiseizoen. Men kan allergisch zijn voor het stuifmeel van struiken, onkruid en/of bomen. De klachten worden minder wanneer men steeds minder stuifmeel inademt. Door regen is de concentratie stuifmeel laag, waardoor de klachten dan minder zijn.

In de stad is de concentratie stuifmeel veel lager dan op het platteland. Op de drukke autowegen zit weer veel stuifmeel in de lucht. Het beste is om langs de kust te wonen, want daar is weinig stuifmeel in de lucht. In de zomer kan men horren plaatsen voor open deuren en ramen om zo te voorkomen dat stuifmeel het huis binnenkomt.


Pollenkalender
Het bloeiseizoen ligt tussen februari en september. Afhankelijk van de weeromstandigheden kunnen de allergische reacties verschillen. Zie de volgende pagina’s voor de kalender.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here