Hond mee naar de stad.

0
1399
blog placeholder

Om te socialiseren loop ik regelmatig met diverse honden in de stad. De honden die “normaal” reageren en die normaal meelopen daar hoor je de mensen niet over. Maar als ik een “bange” hond heb die met zijn staart tussen zijn poten loopt zijn de reacties niet altijd even vriendelijke. Waarom moet een hond mee naar de stad, lees onderstaand artikel

Socialisatie.

Een hond dient gesocialiseerd te worden. In principe is de beste periode om een hond te socialiseren tot 16 weken. Na die tijd zal hij heel anders gaan reageren op dingen en wordt de socialisatie dus moeilijker. Echter na die tijd is socialisatie niet onmogelijk zoals veel hondenschoolhouders beweren.

Meer tijd

Een hond die de 16 weken is gepaseerd heeft meer tijd nodig om te wennen aan dingen. Dingen die hij niet kent daar zal hij bang van zijn en dus zul je hem er vaker mee moeten confronteren om hem er toch mee te leren omgaan. Het kost dus veel meer tijd om een hond die al ouder is te socialiseren

Meer geduld

Zoals hierboven al aangegeven zul je een hond vaker moeten confronteren met dingen die hij eng vindt. Het is niet de bedoeling dat je hem dwingt bepaalde confrontaties aan te gaan, het is de bedoeling dat je hem begeleidt bij de confrontatie aan te gaan en dat je dus samen met hem gaat kijken bij alles wat hij eng vindt. Als hij het object, of de situatie die hij eng vindt op een gegeven moment verkend heeft is het belangrijk dat hij regelmatig in diezelfde situatie wordt geplaatst om de gewenning een kans te geven. Als je het bij 1 keer laat zal hij zijn ervaring snel vergeten zijn en kun je de volgende keer weer opnieuw beginnen.

In de stad

Veel mensen vinden het normaal dat je met een hond in de stad loopt, echter op het moment dat heel duidelijk aan de hond te zien is dat hij bang is in de stad dan krijg je reacties van de mensen. Die reacties varieren van roepen naar me of ik weet wat ik die hond aandoe totdat ik een dierenmishandelaar ben. Nu kan ik die kritiek moeiteloos naast me neer leggen omdat ik weet dat wat ik doe, goed is.

Reactie van de hond in de stad

De stad en daarmee bedoel ik eigenlijk het winkelcentrum is een plaats waar veel gebeurt, veel geluiden, veel mensen over het algemeen en veel vreemde voorwerpen. Een hond die eigenlijk al heel veel heeft meegemaakt zal absoluut niet bang zijn in de stad en zich rustig op zijn baas verlaten en er vanuit gaan dat alles helemaal goed komt. Echter een hond die angstig is en niet op zijn baas durft te vertrouwen zal moeite hebben met in de stad te lopen en zal schrikken van ieder geluidje en ieder gek dingetje voor hem.

Voor de hond geen plezier

Let wel of je hond nu bang is in de stad of niet, je doet je hond geen plezier door hem mee naar de stad te nemen. Hij moet wachten, stil staan, mag zijn poot niet optillen, mag niet blaffen, niet grommen, niet vechten en niet spelen. Waarom dan toch naar de stad?

Stadssocialisatie zeer belangrijk.

Op dit moment is het erg warm en kun je de hond niet achterlaten in de auto. Stel, je bent naar het strand of het bos geweest met de hond en op de terugweg bedenk je dat je nog iets vergeten bent in de winkel of in de stad. Als je de hond eerst naar huis brengt ben je te laat bij de winkel. Is het dan niet fijn dat je op vele momenten al hebt geoefend met je hond hoe het is in de stad, hoe hij zich moet gedragen en dat je hem dus niet in de stad hoeft voort te slepen, dat hij schrikt van ieder dingetje en dat je op hem moet mopperen omdat hij niet opschiet?

Daarom is de stadssocialisatie nu zo belangrijk. Je leert hem op een rustig moment te wennen aan de drukte van de stad, de geluiden van de stad en alles wat erbij hoort. Je leert dat als je hem vast zet bij een winkel je ook na een poosje weer terug komt om hem op te halen. OP het moment dat je het dan onverhoed een keer nodig hebt dat hij mee de stad in moet om welke reden dan ook, dan heb je profijt van je training.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here