Hoesten, oorzaken en remedies

0
1306
blog placeholder

Hoesten, oorzaken en remedies

Hoesten komt veel voor. De oorzaken ervan zijn divers, net als de remedies. Vaak is hoesten een tijdelijke kwaal, als gevolg van verkoudheid of griep. Het gaat, als U zichzelf wat tijd en rust gunt, vanzelf weer over. Wat moet U doen als dat NIET zo is en de hoest maar aan blijft houden? De beantwoording van deze vraag hangt samen met de mogelijke oorzaken van het hoesten.

Verkoudheid en griep: uitzieken en veel drinken
De meest voorkomende oorzaak is verkoudheid of griep. Deze aandoeningen zijn vervelend genoeg, maar betrekkelijk onschuldig. Zorg ervoor dat U zichzelf voldoende ontziet, rust goed uit, houdt uzelf warm en neem regelmatig een lepel verzachtende siroop of drink een kop warme kruidenthee. Voldoende drinken en zelfs méér drinken dan normaal is belangrijk. Daarbij is schoon water goed genoeg, maar U kunt ook kruidenthee maken en daar een lekkere lepel honing in doen. Honing is verzachtend en doodt bacteriën. In de meeste gevallen is het niet nodig om naar de dokter te gaan. U moet wél naar de dokter als U hoge koorts heeft of lijdt aan een chronische ziekte.

Luchtvervuiling door rook
Anders ligt het wanneer de hoest langdurig is ofwel chronisch. Dan moet U beslist op zoek naar de oorzaak. Een mogelijke oorzaak  is luchtvervuiling. Als de lucht die U steeds inademt niet schoon is, raken uw luchtwegen op de duur geïrriteerd. Dat gebeurt niet direkt bij iedereen, de één heeft er meer last van dan de ander.

De meest voor de hand liggende oorzaak en een gewoonte waar iedere arts meteen naar zal vragen is roken. Roken vervuilt U van binnen, zodat uw longen hun werk niet meer goed kunnen doen. Denk niet: “het zal allemaal wel meevallen”, want op het moment dat het tegenvalt, bent U eigenlijk te laat. Stop dus met roken zodra U kan of minder het aantal rokertjes zoveel mogelijk.

Behalve de rook die U zelf al rokend creëert, kunt U ook meeroker zijn. Daar wordt mee bedoeld dat U sigarettenrook van anderen inademt. Dit is eigenlijk net zo slecht als zélf roken. Soms kan dit zelfs nog slechter zijn, als niet-roker zijn uw longen immers niet zo gewend aan al die rook. Bent U thuis meeroker, vraag dan aan Uw partner of familielid of er minder gerookt kan worden. Stoppen is nog beter. Lukt stoppen niet, dan kan er gekozen worden voor alleen buiten roken.

Luchtvervuiling door uitlaatgassen en uitstoot van bedrijven
Uitlaatgassen kunnen een funeste uitwerking hebben op uw luchtwegen. Zorg ervoor niet in de direkte omgeving van snelwegen en drukke autowegen te gaan wonen. Als U in een grote stad woont, waar ´s zomers of bij hoge temperaturen smog optreedt, ga dan niet naar buiten of zet een masker op om uw longen te beschermen.

Ook uitstoot van fabrieken en bedrijven kan een negatief effect hebben op het goed funktioneren van uw longen. Bent U op zoek naar een woning, bekijk dan niet alleen de woning zelf, maar onderzoek ook de omgeving.  Probeer er achter te komen of de woning zich bevindt in de buurt van een industrie- of bedrijfsterrein of van een drukke weg. Vraag aan omwonenden of er zich wel eens overlast voordoet.

Luchtkwaliteit binnenshuis
Een mogelijke oorzaak kan bij U thuis liggen, zelfs al wordt er niet gerookt. Het kan gaan om etenswalmen of andere geurtjes die heel lang in uw leefruimte blijven hangen, bijvoorbeeld bij een open of amerikaanse keuken. Wij merken allerlei geurtjes en walmen niet meer zo op als we er steeds middenin zitten. Weinig luchten en een te rigoureuze islolatie kunnen bijdragen tot een zuurstofarme en vervuilde lucht. De aanwezige zuurstof wordt opgebruikt door ademen, leven en ook door bijvoorbeeld koken op gas. Heeft U vloerbedekking en huisdieren of zijn er veel mensen aanwezig, dan nemen deze ongemakken nog toe. Een goede ventilatie, regelmatig uw kamers luchten, het raam vaker op een kier en elke week schoonmaken zijn noodzakelijk om de kwaliteit van de lucht binnen goed te houden. Ventilatieroosters in het gebouw zelf, air conditioning en luchtverfrissers doen niet altijd voldoende in dit opzicht.

Vocht
Is het in huis vochtig, dan kan de kwaliteit van de lucht verder verslechteren door het ontstaan van schimmels. Geef vocht geen kans! Ga zoveel mogelijk na waarom uw woning vochtig is en zet vochtvreters in (naast regelmatig luchten) om het vochtgehalte te verminderen. Door vocht neemt de kans op het ontstaan van luchtwegklachten en ook reumatische klachten toe.

Allergieën
Heeft U last van allergieën, dan bent U extra kwetsbaar. Het is dan nog belangrijker om vervuiling en vocht aan te pakken. Zorg ervoor dat U zich zo weinig mogelijk blootstelt aan allergenen. Tegen de ongemakken van allergisch zijn, bestaan veel middeltjes. Informeer ernaar.

Sterke longen door goed ademen
Hoesten verdwijnt sneller als U uw weerbaarheid op peil houdt. Eet gezond, neem elke dag verse groente en fruit. Zeker bij een zittend beroep geldt: vergeet niet te ademen. Een sedentaire leefwijze kan leiden tot een steeds oppervlakkigere ademhaling, die de gezondheid van uw longen niet ten goede zal komen. Wij hebben ons lichaam om het te gebruiken. Zorg ervoor dat U sterke longen houdt door voldoende beweging, liefst in de buitenlucht. Heeft U natuur in de buurt, ga er dan eens wat vaker op uit, wandelend of fietsend en adem eens goed door. Zo helpt U uzelf om gezond te blijven. Heeft U last van vaak hoesten, probeer dan uw longen beetje bij beetje sterker te laten worden.

Hoesten kan ook samengaan of voortkomen uit andere ziektes en aandoeningen. Dan moeten natuurlijk die aandoeningen of ziektes aangepakt worden, zodat ook het hoesten kan verdwijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here