Hoe word je tekstschrijver?

0
1074
blog placeholder

Wat doet een tekstschrijver?

Een tekstschrijver doet precies datgene wat de naam doet vermoeden; hij schrijft teksten. Teksten voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers. Zo kan een tekstschrijver in dienst zijn van een krant of tijdschrift, maar ook zijn ingeschakeld om de webteksten van een website te schrijven. Hoe dan ook, de tekstschrijver verdiept zich in de opdracht en schrijft daar een mooie tekst over.

 

Journalistiek

Zomaar tekstschrijver worden is in principe mogelijk. Maar er is vaak wel een voorwaarde aan verbonden. Je moet goed met taal om kunnen gaan. Heel goed. Spelfouten en kromme zinnen zijn uit den boze. Dat blijkt moeilijk te zijn. Het is dus niet gek dat veel tekstschrijvers een opleiding journalistiek of communicatie hebben afgerond. Veelal zijn de huidige tekstschrijvers vooral in dienst van mediabureaus en communicatiecentra, of werken ze op de redactie van een tijdschrift, magazine, krant of vakblad. Een afgeronde opleiding journalistiek laat kwaliteiten zien van een tekstschrijver. Hij heeft immers ervaring met het schrijven van teksten en, als het goed is, de eigenschap om professioneel research te doen.

 

Beginnen als tekstschrijver

Ook als je geen journalistieke opleiding hebt genoten, maar gewoon goed kunt schrijven, kun je professioneel aan de slag als tekstschrijver. Het helpt als je prijzen gewonnen hebt op het gebied van schrijven, maar een mooie cv kan ook al veel betekenen. Om die reden nemen startende tekstschrijvers vaak opdrachten aan om een cv mee te vormen en ervaring op te doen. Ze doen dit gratis of voor weinig geld. Pas later, wanneer ze voldoende hebben geoefend en een mooie lijst aan referenties hebben opgebouwd, ontwikkelen ze zich en kunnen ze meer vragen voor hun diensten.

 

Freelance of in dienst

Je kunt als tekstschrijver kiezen om freelance te gaan werken. Dat vraagt nogal veel, want behalve het schrijven ben je vooral bezig met administratie. Klanten vinden, contracteren, offertes opstellen, facturen schrijven, afspraken maken en belasting betalen. Wanneer je in dienst treedt van bijvoorbeeld een redactie, zul je veel ervaring opdoen. Later kun je dan alsnog besluiten voor jezelf te beginnen.

 

Internet

Voor beginnende tekstschrijvers is het internet een schat aan informatie. Je kunt op diverse websites terecht voor meer informatie over het beroep, opleidingen en voorbeelden. Je verdiepen in de werkwijze van andere tekstschrijvers kan je ook al goed op weg helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here