Hoe word ik rijk?

0
1120
blog placeholder

Waarom hebben anderen meer geld dan ik?
Vraag je je vaak af waarom anderen meer geld hebben dan jij? Ook al zat je bijvoorbeeld in dezelfde klas op de middelbare school als zij… en hebben jullie dezelfde leeftijd. En ben je ongeveer even intelligent. Heb jij in al die jaren niet meer verdiend en heb je eigenlijk hetzelfde bezit als in je studententijd, dan heb je waarschijnlijk niet de wetten geleerd die nodig zijn om rijkdom op te bouwen. Of je hebt niet goed gekeken hoe deze in elkaar zitten.

Rijkdom is macht
Maar rijkdom is macht. Met rijkdom is een heleboel mogelijk. Met rijkdom kan je je droomhuis kopen, je droomreis maken, van het heerlijkste eten genieten, en de mooiste kleding kopen. Wil je rijk worden, dan moet je de beslissing nemen dat je uit wilt zoeken hoe je rijkdom kunt vergaren en als je dat weet ook actie  ondernemen.

Een deel van het geld dat je verdient is voor jezelf
Je denkt vaak dat al het geld wat je verdient voor jezelf is. Maar je betaalt de supermarkt en je huur of hypotheek, je benzine, een shirt bij een winkelketen. Het geld verdwijnt in de portemonnee van de verkoper. Wat heb je over van wat je verdiende afgelopen maand of afgelopen jaar? Je betaalt aan iedereen, behalve jezelf. Je werkt voor anderen. Als je van wat je verdient 1/10 voor jezelf houdt… wat staat er dan op je bankrekening over vijf jaar… over twintig jaar?

Betaal eerste jezelf
Betaal eerst jezelf minstent 1/10 van het geld dat je verdient voordat je anderen betaalt. Betaal jezelf zoveel als je je kunt veroorloven, maar minstens 10 %. Spendeer niet meer geld aan kleren en schoenen en wat je al niet kunt bedenken dan wat hierna overblijft min de kosten voor eten en overig basale levensonderhoud. Rijkdom groeit zoals een boom of plant uit een klein zaadje. De eerste euro’s die je spaart zijn de zaadjes waaruit rijkdom zal groeien.

Voed de boom van rijkdom met sparen
Ben je consistent in het voeden van de boom van rijkdom  met sparen, des te eerder kun je in zijn schaduw gaan zitten. Dus zet elke maand als je wordt betaald minstens 10 % weg op een spaarrekening. En je zult zien, dat je niet voelt dat je krapper bij kas zit. Ook zul je zien hoe vaak je in de verleiding komt om spullen te kopen die je tegenkomt in winkels of brochures. Tip: niet doen!

Volg alleen advies van een deskundige
Heb je geld gespaard en wil je er iets mee doen, ga dan naar een deskundige voor advies die veel ervaring heeft. En dat geldt voor alles wat je met je spaargeld wil doen. Je vraagt een sterrenkijker ook geen advies over je gebroken duim. Anders heb je kans dat je gespaarde geld alsnog snel verdwijnt, zonder dat je het iets oplevert. 

Laat geld voor je werken / wees zuinig op de rente van je spaargeld
En spendeerdeze  niet gelijk aan bijvoorbeeld luxegoederen of leuke feesten voor je vrienden. Zo eet je je financiele kinderen op en kunnen deze geen financiele kinderen meer krijgen… en die ook niet meer. Zorg eerst dat je genoeg hebt dat zichzelf verdient en dan kan je misschien gaan feesten – met mate – zonder dat je daar spijt van krijgt.

Samengevat: hoe krijg ik geld, hoe behoudt ik geld, hoe gebruik ik geld?
Leer met minder geld te leven dan je verdient
Leer advies te zoeken van deskundigen met veel ervaring
Leer hoe je geld kunt laten werken voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here