Hoe verkoop ik mijn huis sneller?

0
821
blog placeholder

Laten we eerlijk zijn; de meeste mensen raken in deze tijd hun huis aan de straatstenen niet kwijt, tijd om je huis ‘verkoopvriendelijk’ te maken dus! Dat doe je zo:

Onbevooroordeeld oordelen
Je houdt waarschijnlijk van het huis waar je toch een deel van je leven hebt vertoefd, maar loop er eens onbevooroordeeld doorheen: wat zijn haar slechte kanten? Is er achterstallig onderhoud? Of heeft ze grote nadelen? Doe eens net alsof je er voor het eerst komt. Waar zou jij over vallen? Je kunt het eventueel ook een ander laten doen als je zelf toch een beetje te positief tegen je eigen fijne huis aan kijkt.

Vervolgens kijk je in hoeverre je deze smetten op je huis kunt oplossen. Sommige dingen zijn van belang om te repareren, bijvoorbeeld als zij het aanzicht van je huis vertroebelen. Het kan bijvoorbeeld een groot verschil maken of de kozijnen geschilderd zijn of niet. Kijk of het de moeite en het geld waard is. Een mooie eerste aanblik kan bij potentiele kopers het verschil maken tussen een goed gevoel over een huis of niet en dus in het kopen of niet kopen.
Heb je besloten dat bijvoorbeeld het plaatsen van compleet nieuwe kozijnen teveel gaat kosten, wacht dan af of je kopers er naar vragen, maar vraag van te voren vast een offerte aan, hoeveel het gaat kosten. Je kunt dan aan je potentiële kopers vertellen wat zij kwijt zullen zijn als zij het laten repareren, waardoor zij niet zullen worden afgeschrikt door een zeepbel van gigantische kosten die er niet misschien helemaal niet zijn.

Deze ruimte is te klein
Ben je er tijdens je onbevooroordeelde inspectie achter gekomen dat je huis, of een bepaalde kamer aan de kleine kant is dan is ook daar wat aan te doen.

Haal rommel en teveel aan meubels weg en laat alleen staan wat je echt in een huis verwacht. De bank, een tafel, een eettafel en stoelen, de tv op een kastje en de boekenkast mogen blijven. Maar rommelkisten, prullenbakken, extra opbergkastjes, cd-rekken, kapstokken waar je over valt, alles wat het huis voller en dus minder ruim doet lijken, mag even tijdelijk naar de garage. Sowieso mag er nooit wat ik het voetpad staan.
Misschien valt er ook wat te veranderen aan de meubels, waardoor het huis of de kamer groter lijkt. Het lijkt misschien drastisch en de nieuwe indeling hoeft helemaal niets voor jou te zijn, maar schuif eens wat en kijk of het een positief effect heeft op de ruimte.

Kleur
Haal wanneer je gekleurde of donkere muren hebt even diep adem en ga aan de slag met die kwast met witte verf. Het is misschien helemaal niet jouw smaak, maar door de muren wit te verven lijkt een ruimte niet alleen groter, de kleur is ook nog eens neutraal, licht en naar bijna ieders smaak.

Opmaak
Maak ook alles schoon voor de kijkers komen, zodat de boel glimt en glanst. Dweil de vloeren, schrob het bad, was de ramen en boen het aanrecht. Maak het toilet schoon en hang er een verfrisser op. Lucht het huis van te voren en zorg dat alles er verzorgd en als nieuw uitziet. Zet wat leuke planten bij de voordeur en een bosje verse bloemen met schoon water op tafel. Net de kleine details kunnen ervoor zorgen dat mensen gaan denken; dit kan er bij mij ook zo mooi uitzien.

Tuin
Zorg ook dat je tuin er verzorgd uitziet. Maai het gras, knip de heg, voeg het tegelmuurtje nog eens extra en verf het tussenmuurtje, smeer de scharnieren van deuren en hekjes, verwijder onkruid tussen de tegels, maak de goten vrij en schoon en zet de hogedrukspuit op de tegels en garagemuur.

Verlichting
Zorg dat het huis op de dag van bezichtiging licht oogt. Doe de gordijnen open en zet niks voor het raam. Ga zelf ook niet voor het raam staan, dan blokkeer je het licht en dat kan een groter verschil maken dan je op het eerste gezicht zou denken.

En dan…
Dan is het zover. Tijd voor de bezichtigingen. Doe vriendelijk en welkom naar de gasten toe, maar probeer niet teveel aanwezig te zijn. Laat hen maar discussiëren over wat er goed en slecht is aan het huis en wacht netjes bij de deur. Meng je niet in discussies en probeer niet te chagrijnig te kijken als er veel kritiek is op je huis, maar zorg wel dat je voorbereid bent op alle vragen. Geef geen details of informatie waar ze niet om vragen, maar vergeet niet; ook de vriendelijkheid van de oude bewoners schijnt mee te wegen in het wel of niet kopen van het huis. Raar maar waar. Blijf dus lachen en wijs ze altijd aardig de weg.

En nu maar hopen op verkopen! Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here