Hoe kan bij haar een lamp gaan branden

0
1052
blog placeholder

Er zijn van die dingen die je als vrouw niét hoeft te weten. Je hoeft niet te weten hoe je een Boeing 747 aan de grond zet, hoe je Paus wordt of lid van het Vreemdelingenlegioen, en ook niet hoe je wakker blijft na de sex. Maar trek je in een nieuwe woning waarin de vorige huurder alle lampen verwijderd heeft, dan is het handig als je even snel een lamp op kan hangen voor het donker wordt. En dat zonder een man in de buurt. Dat kan je zélf!

Gereedschap, fitting en gloeilamp

Zoals ongetwijfeld bekend is, bevinden zich de meeste aansluitmogelijkheden voor lampen aan het plafond. Je hebt dus een huishoudtrap nodig. Dat mag dan misschien overdreven klinken, het is een belangrijk advies. Mensen die op tafels klimmen of snel van een stapel boeken, een paar matrassen en de lege bierkratten van de verhuizers een stellage bouwen, komen meestal bedrogen uit. Misschien heb je éénmaal geluk, misschien twéémaal, maar ééns treft je het noodlot. Een trapje is niet duur en als je er eentje hebt, blijkt pas hoe vaak je zo een ding nodig hebt (al was het maar om uit te lenen). Schaf meteen ook een lampfitting aan. Die vindt je met alle benodigde kabels bij elke doehetzelfzaak of bij Ikea. Als het goed is zit er ook al een lusterklem bij. Wat je verder nog nodig hebt is een goede schroevendraaier. Én uiteraard een gloeilamp die in de fitting past; Wordt graag vergeten!

Uitschakelen van de stroom: de hoofdzekering

Wat de meeste mensen, dus ook veel mannen, afhoudt van lampen ophangen, is de angst voor een stroomstoot. Om hier nu te beweren dat een stroomstoot wel meevalt, is natuurlijk onzin. Vaak gebeurt er inderdaad niets, je schrikt alleen heel erg, maar de pijn wordt snel minder. Maar toch kunnen er heel enge dingen gebeuren: je kan bijvoorbeeld van de trap vallen of hartritmestoornissen krijgen. Kortom: een stroomstoot moet je onder alle omstandigheden vermijden. Ergens in de woning bevindt zich de schakelkast met zekeringen. Ofwel schakel je de zekering uit die verantwoordelijk is voor de stroomvoorziening in die specifieke ruimte, ofwel schakel je de hoofdzekering uit. In dat laatste geval vloeit er nergens stroom meer in je woning, en dat verdient in geval van twijfel de voorkeur. In de regel gaat het om een klikschakelaar maar bij oudere woningen kan het zijn dat je de zekeringen uit moet draaien.

Fasedraad, nuldraad en aarddraad

Als je de fitting bij Ikea gekocht hebt, beschikt die maar over twee draden. Uit het plafond steken echter drie draden. Een is bruin (of zwart), een is blauw en een is geel/groen. De bruine (of zwarte) draad is de fasedraad, de blauwe draad is de nuldraad, de geel/groene draad is de aarddraad of veiligheidsdraad. Normaal gesproken kun je de geel/groene draad negeren. Die is alleen dan interessant als je een behuizing van metaal gaat ophangen, of als de fitting van metaal is. Waarom? Een voorbeeld: de bruine (of zwarte) draad gaat los en raakt de behuizing. De blauwe draad is wél nog verbonden. Nu kan de hele lamp onder stroom raken waardoor je een stroomstoot krijgt als je die aanraakt. De geel/groene draad verhindert dat. In het kader van dit verhaal gaan we echter uit van een kunststof fitting.

Kleur bij kleur in kroonsteentje

Draai de schroefjes aan één zijde van het kroonsteentje los. Het kroonsteentje is bedoeld om de draadeinden met elkaar te verbinden, dat wil zeggen de koperen deeltjes die uit de isolering steken. Schuif die eindjes simpel in het klemmetje en schroef dat dicht. Kleur bij kleur verbind je de bruine (zwarte) draad uit de fitting met de bijbehorende draad uit het plafond, enzovoort. Draai nu de gloeilamp in, daarna de zekering(en) en schakel dan de lichtschakelaar aan. Hoera, de lamp brandt!

Boren

Veronderstel dat je een lamp aan een haak wil ophangen dan moet je waarschijnlijk boren. Houd er dan rekening mee dat de draden in het plafond lopen en die wil je in geen geval met de boor raken. In de regel loopt de draad rechtstreeks naar een wand, en vaak bevindt zich op die wand een korresponderende kontaktdoos. Als je op de plek waar de draden uit het plafond komen een kruis denkt waarvan de vier armen rechtstreeks naar een wand leiden, boor dan bij voorkeur in de tussenliggende ruimte.

Gevaar

Als je bij het ophangen van een lamp iets vreemds opmerkt, als het ergens vonkt of er geven zaken licht die geen of nóg geen licht zouden moeten geven, stop de klus dan meteen en vraag een erkend installateur om hulp. Denk daarbij aan een oud gezegde: “Alleen dode vissen zwemmen met de stroom mee”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here