Hockey, wat is dat?

0
913
blog placeholder

Hockey is een spel dat gespeeld word met een kleine bal. Hockey word gespeeld met een hockeystick, het is de bedoeling dat je met de hockeystick de bal laat bewegen. Er zijn verschillende soorten hockey: hockey buiten op een (kunst)grasveld, zaalhockey en ijshockey. In het buitenland wordt de naam hockey vaak gekoppeld aan ijshockey terwijl dat bij ons juist niet het geval is.  


Het hockeyveld

Het veld waarop hockey gespeeld word is gemaakt van kunstgras. Er zijn drie soorten kunstgras: Watervelden, semi-watervelden en zandingestrooide velden. Het hockeyveld heeft ongeveer dezelfde vorm en afmetingen als een voetbalveld. Het hockeyveld is rechthoekig en is 55 meter breed en ongeveer 91,5 meter lang. De lijnen die op het hockeyveld staan zijn 7,5 centimeter breed. Op het hockeyveld zijn een aantal belangrijke lijnen: de achterlijn, de cirkel, de 23-meter-lijn en de middenlijn. Op ongeveer 6,5 meter afstand van de goal is de strafbalstip, vanaf de strafbalstip wordt een strafbal genomen.

 

De uitrusting en teams

Hockey wordt zoals al eerder genoemd gespeeld met een hockeybal en een hockeystick. De hockeystick heeft een platte en een bolle kant. Er zijn verschillende materialen waarvan een hockeystick gemaakt kan zijn, hout, kunststof of een combinatie van beide. Vanaf 1 september 2006 is er een maximaal toegestane kromming van 2,5cm. De hockeybal moet tussen de 156 en 163 gram wegen en een omtrek hebben van tussen de 22,4 en 23,5 cm. Hockey wordt gespeeld door twee teams van 11 personen, een keeper en 10 veldspelers. Het is verplicht voor de veldspelers om scheenbeschermers te dragen en een stick in hun handen te hebben. Er is ook nog een gebitsbeschermer die door bijna iedereen gedragen wordt, maar dit is aanbevolen en nog niet verplicht. Bij de doelverdedigers zijn ook nog verschillen qua uitrusting: Een keeper met de volledige uitrusting (klompen, legguards, keepersbroek, een toque, bodyprotector, handschoenen, elleboogbeschermers en een helm) en een vliegende keeper (die alleen een helm op moet tijdens strafcorner en strafbal)

 

De hockeywedstrijd

Een hockeywedstrijd bestaat uit twee helften van 35 minuten. Tussen de twee helften is er een rustperiode van ongeveer vijf minuten. De wedstrijd wordt onder controle gehouden door twee scheidsrechters. Elke scheidsrechter is verantwoordelijk voor een helft van het speelveld maar ze mogen ook fluiten voor een overtreding die gemaakt word in de andere helft. De scheidsrechters moeten altijd aangeven voor wie de bal is en mogen tijdens de wedstrijd overleggen voor wie de vrije slag moet krijgen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here