Het voorbereiden van de auto op de wintermaanden

0
921
blog placeholder

 

Een goede voorbereiding kan onaangename verrassingen voorkomen. Bereid uw auto voor op de koude wintermaanden.

 

Winterbanden

 

Vanaf een temperatuur van 7 graden zijn winterbanden effectief. De wegligging is beter en de remweg is korter. Omdat het profiel van de winterbanden dieper en het rubber zachter is voeren de banden water en sneeuw beter af waardoor aquaplaning wordt voorkomen.

In sommige landen is het gebruik van winterbanden verplicht.

 

Het stationair laten lopen van de auto

 

Het is beter om de motor niet stationair te laten lopen terwijl u de ruiten van het ijs ontdoet. Dit is slecht voor de motor en de dampen die hierbij vrijkomen zijn schadelijk omdat de verbranding niet volledig is met een koude motor.

 

De ruiten

 

Om de ruiten snel en gemakkelijk te ontdooien kunt u ruitenontdooier op de ramen spuiten. U kunt hier ook een ijskrabber voor gebruiken. Het is verstandig om deze goed te controleren op scherpe punten die kunnen krassen op de ramen veroorzaken. De ruitenontdooier ontdooit ook bevroren sloten. Laat de ontdooier daarom niet in de auto liggen. Andere manieren om een bevroren slot open te krijgen zijn:

–         Ga 5 min. met uw lichaam tegen het slot aanstaan.

–         Een zakje warm water tegen het slot houden.

 

Lampjes

 

Controleer geregeld alle lampjes.

 

Ruitenwissers

 

Vervang ruitenwissers die strepen trekken over de ruit en voorkom dat ze aan de ruiten vastvriezen door iets tussen het raam en de ruitenwisser te leggen. Trek bevroren ruitenwissers nooit zomaar los maar wacht tot ze ontdooit zijn. Zet ook nooit vastgevroren ruitenwissers aan dan kan de ruitenwissermotor doorbranden.

 

Het rubber

 

De rubbers van de portieren en de achterklep kunnen worden ingespoten met siliconenspray om te voorkomen dat de deuren vastvriezen. Open vastgevroren deuren voorzichtig om de rubbers niet te beschadigen. Als het portier vast is gevroren kunt u proberen om de deur meer dicht te drukken zodat het ijs breekt.

 

De handrem

 

Zet bij vorst nooit de handrem erop maar zet de auto in de eerste versnelling. Bij een bevroren handrem laat u de motor draaien en zet u de kachel hoog zodat de handremkabel ontdooit.

 

Sproeivloeistof

 

Vul het reservoir van de sproeivloeistof met vloeistof waar antivries in zit. Deze moet bestand zijn tegen temperaturen tot -30 graden.

 

Kleding/dekens

 

Leg altijd extra kleding en warme dekens in de auto. Als u met pech langs de weg staat koelt de auto snel af.

 

Zout

 

Voor het bestrijden van gladheid wordt zout gestrooid. Dit is niet goed voor de auto. Het tast de lak en de carrosserie aan. Het zout kan worden verwijderd door de auto te wassen. Gebruik hiervoor koud of lauw water en was de auto pas als het niet meer vriest.

 

De wintercheck

 

Bij de garage kan de auto worden gecontroleerd op een aantal punten. De controles worden vaak uitgevoerd op door de garage vastgestelde dagen of weken. De kosten voor een wintercheck zijn verschillend per garage. De auto kan worden gecontroleerd op:

–         de banden

–         remmen

–         ruitenwissers

–         verwarming

–         carrosserie

–         uitlaat

–         vloeistoffen

–         elektrisch systeem/accu

–         sloten en portieren

      –     verlichting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here