Het gif dat alcohol heet

0
2243
blog placeholder

Wie heeft het niet ondervonden. Een gezellige avondje stappen onder het genot van drank, heel veel drank. En dan die kater de dag daarna. Bonkende koppijn die niet wil verdwijnen, terwijl je droge mond snakt naar vocht. Alcohol kan ons leven op momenten verrijken maar de gevolgen ervan kunnen verschrikkelijk zijn. Mensen weten dat het slecht is, maar ze blijven overmatig drinken. Wat doet alcohol met ons lichaam?

 

Een wijntje of biertje naar binnen gieten gaat makkelijk, de gevolgen voor het lichaam zijn duidelijk. Iedereen kent dat gevoel van verdoving dat optreedt, en groter wordt naarmate er meer drank naar binnen gaat. Zodra alcohol het lichaam binnenkomt gaat het op zoek naar lichaamsvocht, dat ook aanwezig is in de hersenen. Daar verstoort het de neurotransmitteroverdracht. Neurotransmitters zijn moleculen in het brein die signalen versturen tussen de zenuwcellen. Het verdovende gevoel ontstaat zodra die signalen minder goed worden overgebracht.

Dat gevoel kan natuurlijk heerlijk zijn op een zaterdagavondje. Het wakker worden vormt dan echter wel weer een groot probleem, de kater is een feit.

 

Water tegen een kater
Een kater ontstaat doordat het afbraaksysteem in de lever wordt verstoord. De alcohol moet namelijk omgezet worden in azijnzuur, maar door een te grote hoeveelheid loopt dat proces vertraging op. De stoffen (acetaldehyde) die hierbij vrijkomen gaan zich dan ophopen in het lichaam. Dit veroorzaakt vervolgens alle klachten die horen bij zo’n verschrikkelijke kater!

Een kater kan gedeeltelijk worden voorkomen door voor het ‘zuipen’ genoeg te eten, hierdoor wordt de opname van alcohol in je bloed vertraagd. Ook is de kans op braken hiermee veel kleiner. Daarnaast raden wetenschappers vooral aan tussen het nuttigen van meerdere biertjes en wijntjes af en toe een glas water te drinken. Het teveel aan alcohol in het lichaam zorgt namelijk voor uitdroging. Het gevolg is dat er andere vitamines aan het lichaam worden onttrokken om dat verlies op te vangen. Het is dan ook raadzaam om na een avondje flink doorgezakt te hebben voor het slapen gaan een aantal glazen water te drinken.

Lichamelijke gevolgen

De bekendste ziekte die je kan oplopen door overmatig alcoholgebruik is natuurlijk het syndroom van Korsakov. Deze aandoening kenmerkt zich door een geheugenstoornis, en desoriëntatie in ruimte en tijd. Het ontstaat door het drinken van teveel alcohol, gecombineerd met een tekort aan vitamine B1. Deze vitamine komt onder andere voor in brood, melk en vlees, en zorgt voor een goede stofwisseling.

Het tekort aan vitamine B1 ontstaat alleen bij chronische alcohollisten. Door overmatig drankgebruik neemt de behoefte aan voeding af. De lever bevat wel een reservevoorraad van deze stof, maar de alcohol zorgt er juist weer voor dat deze voorraad extra snel slinkt. Bij Korsakov-patiënten zijn de hersenen dermate aangetast dat herstel amper meer mogelijk is. In Nederland hebben ongeveer 8000 mensen dit syndroom.

 

Een ander orgaan dat het zwaar te voorduren krijgt na een avondje doorzakken is de lever. Die zorgt voor de afbraak van alcohol in het lichaam. Wanneer daar echter teveel van binnenkomt raakt het afbraakproces verstoord, en ontstaat er leververvetting. Chronische alcohollisten lopen kans op levercirrose, een ziekte waarbij het orgaan niet meer functioneert door ontstane littekens (waarvan drank de oorzaak is) en vernietigde levercellen.

 

De hersenen en de lever zijn de organen die het meest te lijden hebben onder de alcohol. Er kunnen echter ook hart- en vaatziekten ontstaan, die zorgen voor hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Alcoholliefhebbers die gemiddeld meer dan drie glazen wijn of bier per dag drinken lopen extra kans op het krijgen van kanker aan de slokdarm en het strottenhoofd. Bij vrouwen verhoogt de kans op borstkanker aanzienlijk.

 

Trend onder jongeren

De laatste jaren is er onder jongeren sprake van een nieuwe trend, comazuipen. Hierbij gaan jongens en meisjes aan sterke dranken als Tequila, Wodka en Whisky. Ze zien het als kunstje om er zoveel mogelijk van te drinken in een kort tijdsbestek. Kortom, net zoveel naar binnen werken tot je in een coma raakt. Het comasaufen is ontstaan in Duitsland. Daar wordt het door veel jongeren zelfs gezien als een sport.

Al meer dan 320 Nederlandse jongeren zijn vorig jaar opgenomen in het ziekenhuis, met een gemiddelde leeftijd van 13,8 jaar. De slachtoffers worden steeds jonger, en het aantal dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis steeds hoger. 

 

Feiten over alcoholgebruik in Nederland:

– Eén op de tien Nederlanders is een probleemdrinker (16-69 jaar)

– Vooral mannen tussen 18 en 24 jaar zijn zware drinkers

– Een kwart van de zestienjarige jongens in Nederland drinkt minimaal 21 glazen bier in het

  weekend.

– Alle jongeren samen geven in ons land gemiddeld 8,3 miljoen euro uit aan drank.

– Scholieren met een Marokkaanse, Turkse of andere niet-westerse achtergrond drinken

  gemiddeld veel minder dan Nederlandse leerlingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here