Heb ik koorts?
Een niet ziek persoon heeft ongeveer een temperatuur van 37 graden. ‘S ochtends kan dit 1 tot anderhalve graad lager zijn, ‘S avonds is het soms een halve graad hoger. Maar dit kan iets verschillen per persoon. Als een vrouw zwanger probeert te worden, meet zij soms bijvoorbeeld ook haar temperatuur. Dit om te kijken wat de beste periode is. Je temperatuur is dus niet altijd 100% gelijk.
Als je temperatuur rond de 37,9 graden is, spreken we van verhoging. Je hebt dan nog niet echt koorts, maar kunt het beste de temperatuur in de gaten houden. Mogelijk gaat deze nog stijgen. Vooral als deze verhoging wordt gemeten in de ochtend.
Bij 38 graden of hoger hebben we het over koorts. Vaak heb je hierbij nog meer klachten. Je hebt het extreem warm, of juist heel koud. Soms krijg je rillingen. Bij hoge koorts kun je gaan ijlen en kleine kinderen kunnen dan last krijgen van koortsstuipen.
Wat is koorts?
Bij koorts krijg je een hogere lichaamstemperatuur. Je lichaam beschermt zich tegen ziekteverwekkers van buitenaf die proberen binnen te dringen in het afweersysteem. Maar het kan ook zijn dat bacterien door hoge temperaturen proberen het afweersysteem te ontlopen, zodat ze zich snel kunnen vermenigvuldigen. Koorts kan dus zowel goed als slecht zijn. Maar vaak wordt een beetje koorts gezien als iets nuttigs.
Koorts wordt veroorzaakt door ziekte of infectie. Er zijn dan bacteriën of virussen het lichaam binnen gedrongen. Soms hebben bepaalde stoffen of medicijnen ook een beetje koorts als bijwerking. Lees daarom altijd goed de bijsluiter.
Wat doen we aan koorts?
Een beetje koorts is niet erg. Het kan zelfs positief genoemd worden; je lichaam doet zijn werk. Hoge koorts kan echter schadelijk zijn. Aan koorts die hoger is dan 42 graden kan een mens overlijden. Maar het is dan niet de koorts op zich die de oorzaak is. Er is iets aan de hand in het lichaam waardoor de koorts optreed.
Bij hoge koorts is het echter wel van belang om een huisarts op te zoeken. De dokter kan dan uitzoeken waardoor je koorts hebt. Ook wanneer de koorts lang aanhoud of wanneer er andere symptomen bijkomen, kun je het beste een dokter laten komen. Bij een beetje koorts kun je uitzieken, of eventueel een paracetamol nemen. Kleine kinderen zijn gevoelig voor koorts. Zij kunnen soms kort maar hevig koorts hebben. Paracetamol voorkomt bij hen koortsstuipen. Ook moeten zij vooral veel blijven drinken. Wanneer de koorts oploopt of lang duurt kun je alsnog een dokter laten komen.
Hoe meten we koorts?
Koorts is te meten met een koortsthermometer. Deze thermometers zijn meestal te koop bij de drogist. Maar ook bij winkels als ‘Blokker’ zijn koortstermometers verkrijgbaar. Erg goed zijn de oorthermometers, die tegenwoordig te koop zijn. Binnen enkele seconden meet de oorthermometer de temperatuur. Deze soort is erg betrouwbaar. Ook door een thermometer in de anus te plaatsen krijg je een betrouwbaar resultaat. Onder de oksel is het minst betrouwbaar. Daar moet je een halve graad bij optellen. Het ding moet minstens 10 minuten onder de oksel geplaatst worden. Iets beter is de thermometer in de mond doen. Ook dit moet echter minstens drie minuten lang. Bij deze uitkomst moet je 0,3 graden optellen.
Griep?
Tegenwoordig denken we bij koorts al gauw aan (de meestal ongevaarlijke) griep. Bij hoge koorts of lang aanhoudende koorts kun je echter eens naar de huisarts gaan, die je test op andere oorzaken. Ook wanneer je al andere klachten/ziektes hebt kun je het beste eens langs een arts gaan. Tegenwoordig kan koorts ook duiden op de Mexicaanse griep, of N1H1. Een ziekte die op het moment veel voorkomt en die een variant is op de gewone griep. In principe moet je gewoon uitzieken van deze griep, tenzij het erger wordt, je zwanger bent, je kind bent, of tenzij je onder de groep valt die een griepprik krijgt. Ook wanneer je al iets anders onder de leden hebt, is het verstandig de dokter te raadplegen (eerst bellen, want Mexicaanse griep is besmettelijk).
Kenmerken van deze griep zijn:
* Koorts
* Koude rillingen
* Hoofdpijn
* Spierpijn
* Keelpijn
* Droge hoest
* Moeheid
* Soms diaree