Hebt u al plannen voor het weekend? Bezoek Hanzestad Deventer…

0
1055
blog placeholder

De Brink
Het monumentale en centrale plein in de oude binnenstad van Deventer. Zomers één groot terras. We beginnen natuurlijk met een kopje koffie in het meest bekende huisje van Deventer: het Deventer Koekhuisje van Bussink (Brink 84). Een authentiek ingerichte koffie- en theeschenkerij. U kunt er de echte Deventer koek proeven en als u wilt natuurlijk ook kopen.

De Waag
Als u het Deventer Koekhuisje uitloopt naar rechts, ziet u ‘de Waag’. Het is het oudste waaggebouw in Nederland dat in deze stijl is gebouwd; drie bouwlagen, een traptoren een klok en drie spitstorentjes. De Waag werd gebouwd van 1528 tot 1531. Tegenwoordig zijn er het Historisch Museum en de VVV in gevestigd. Als u gelegenheid heeft, waagt u zich dan zeker aan een bezoekje..

De Waag wordt ook wel de ‘heksenwaag’ genoemd omdat er vroeger niet alleen goederen werden gewogen, maar ook heksen. Als je te licht was, werd je bestempeld als heks. Tegenwoordig herinnert alleen bierencafe ‘De Heks’ nog aan deze tijd. Voor de liefhebber: er zijn achttien taps en ruim zeventig bieren van de fles. De Heks is één van de oudste horecagelegenheden van Deventer. Al begin 1300 was er een herberg gevestigd.

Als u voorbij de Waag loopt, let u dan op de grote koperen ketel die aan het gebouw hangt (doorzeefd met kogels uit de Tweede Wereldoorlog); vroeger werden er valsemunters in gekookt!

De Drie Haringen
Achter de Waag ziet u het fraaie Renaissance huis ‘De Drie Haringen’ uit 1575, nu een museum met antiek en fraaie stijlkamers. Als u links aanhoudt en vervolgens rechts afslaat, komt u uit bij de rivier de IJssel. Als het water laag staat, is het leuk om even de kade op te lopen. Zomers kunt u er heerlijk op het kadeterras zitten, genietend van het prachtige uitzicht.

Met het pondje de IJssel over
Vooral met kinderen is het leuk om even een overtocht te maken met het pontje. Een retourtje kost € 1.40 en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee. Er wordt gevaren tot 23.00 uur ’s avonds.

De smaak te pakken?
Deventer heeft uiteraard nog veel meer te bieden. Er zijn diverse wandeltochten beschikbaar; teveel om hier allemaal uitgebreid te beschrijven. Ook in de zomer is er veel te doen. Internationaal bekend is inmiddels het festival ‘Deventer op stelten’.

Een spektakel op hoog niveau in de historische binnenstad van Deventer en het Worpplantsoen aan de overkant van de IJssel. En wat dacht u van de jaarlijkse boekenmarkt in augustus; de grootste van Europa.

Praktische tips
Vanaf het station is het hooguit zeven minuten lopen naar hartje binnenstad (De Brink).

Komt u met de auto?
Als u met de auto komt, kunt u in het weekend kosteloos parkeren op het parkeerterrein van Saxion (houdt u dan de Veenweg aan). U loopt dan in ca. 10 minuten naar de Brink.

Tot ziens in Deventer! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here