Haaruitval en kaalheid

0
1380
blog placeholder

Haaruitval meestal erfelijk bepaald

De oorzaak van kaalheid is meestal genetisch: elke haarwortel heeft een erfelijk bepaalde levensduur. Is die afgelopen dan ontwikkelen de haarwortels een erfelijke overgevoeligheid voor het hormoon Dihydrostestosteron (DHT). Dat wordt in het lichaam gevormd uit het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Resultaat: de haarwortels krimpen en vormen alleen nog maar donshaar. Uiteindelijk sterven ze af en het haar valt volledig uit.

Lichte haaruitval is eigenlijk heel normaal: een haar groeit gemiddeld 0,3 millimeter per dag, een centimeter per maand, ongeveer 15 centimeter per jaar. Na zes jaar valt ze uit en groeit er een nieuwe. Circa 100 haren maken op die manier dagelijks plaats voor een opvolger.

Misverstanden over haaruitval en kaalheid:

Veelvuldig wassen niet schadelijk: Met of zonder haren wassen, dagelijks verlies van een honderdtal haren is heel normaal. Bij het wassen van je haar gaan alleen dié haren verloren die zich al in een stadium van afsterven bevinden en die binnenkort sowieso zouden uitvallen.
Geen haaruitval door verkeerde voeding: Hoewel artsen in de oudheid daarin geloofden is er geen bewijs voor deze veronderstelling. In ieder geval heeft de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen met voeding niets te maken. De zogenaamde androgenetisch alopecia, Latijnse naam voor deze vorm van kaalheid, is genetisch bepaald. Het wordt veroorzaakt door een erfelijke overgevoeligheid van de haarwortels voor Dihydrotestosterone (DHT), dat in het lichaam van de man uit testosteron wordt gevormd.
Chloor in water heeft geen invloed op haaruitval: Zwemmen is gezond! Laat u niet door dergelijke fabeltjes van uw sportieve hobby afhouden. Op het chloorgehalte in het zwembad of zout zeewater reageert uw kapsel hooguit met gespleten haarpunten. Ook de strak zittende badmuts verhoogt het risico op haaruitval niet.
Hoe schadelijk is de zon: Inderdaad kan het voorjaar tijdelijk tot een groter haarverlies leiden. Maar daarbij gaat het alleen maar om een versnelde haarwisseling die zich vanzelf weer reguleert.
Mutsen en hoeden veroorzaken geen haaruitval: Vroeger hield men te enge hoeden, uniformpetten en stalen helmen verantwoordelijk voor haaruitval. Tegenwoordig zouden baseballcaps de boosdoener zijn. Onzin! Oorzaak van de erfelijke haaruitval is een genetisch voorbestemde en in de loop van het leven optredende overgevoeligheid van de haarwortels voor het hormoon DHT.

Kan je er dan helemaal niets tegen doen
In bepaalde gevallen kunnen dermatologen tegenwoordig therapieën met tabletten voorschrijven. Voorwaarden: men heeft niet te lang geaarzeld met het raadplegen van een arts en de haarwortel is nog niet helemaal afgestorven.

Ook een kaal hoofd vraagt verzorging
Kale koppen zijn in. Veel mannen die alleen nog een haarkrans rond de slapen hebben, scheren de schedel volledig kaal. Maar hoe dien je een kaal hoofd te verzorgen?

In het algemeen geldt: een gladgeschoren hoofd vraagt dezelfde verzorging als het gezicht. Dat betekent dat u gebruik maakt van een goede gezichtscrème. In de winter, bij lage temperaturen, mag die best wat vetter zijn.

In de zomer moet u absoluut voldoende aandacht besteden aan bescherming tegen de zon. De hoofdhuid is zeer gevoelig: daarom moet de beschermingsfactor aanzienlijk hoger zijn dan de normaal voor het lichaam gebruikelijke zonnebrandcrème. Dus minimaal beschermingsfactor 20 gebruiken.

Als je kale hoofd te veel glanst, kan je dat eenvoudig met een in de cosmeticahandel verkrijgbaar poeder wegpoederen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here