Griep

0
1056
blog placeholder

Echte griep wordt vaak onderschat. Wat zijn de symptomen van griep en waarom is rust zo belangrijk?

 

De symptomen van griep zijn:

–          spierpijn

–          keelpijn

–          hoesten

–          koorts die snel opkomt

–          koude rillingen

–          vermoeidheid en uitputting

–          hoofdpijn

–          geen eetlust

–          loopneus

 

Deze verschijnselen lijken op die van een zware verkoudheid maar van een echte griep zijn mensen wel een week ziek terwijl een verkoudheid meestal na een paar dagen weer beter wordt.

 

Griep is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Na besmetting duurt het 24 tot 72 uur voordat de eerste verschijnselen optreden. Binnen een paar uur kan iemand zich behoorlijk ziek voelen. Het lichaam gaat de strijd aan met het virus en dat veroorzaakt verschijnselen zoals koorts. Koorts kan 1 tot 5 dagen aanhouden. Het hoesten kan wel een paar weken aanhouden.

 

Griep is een heel besmettelijk virus dat kan worden verspreid door de lucht. Dit kan door iemand een hand te geven, door te hoesten, door met elkaar te praten of door naast iemand te zitten die geïnfecteerd is.

Mensen kunnen anderen besmetten voordat ze zelf ziek worden en nadat de eerste symptomen zich hebben geopenbaard zijn ze nog ongeveer 5 dagen besmettelijk voor anderen. Kinderen zijn veel langer besmettelijk. Ze kunnen tot 6 dagen voordat ze de eerste symptomen hebben al anderen besmetten. Nadat ze ziek zijn geworden zijn ze nog ongeveer 10 dagen besmettelijk voor anderen. Omdat kinderen nog niet voldoende afweerstoffen hebben opgebouwd tegen het griepvirus is de kans dat ze griep krijgen heel groot. Ze zitten ook vaak in groepen bij elkaar (school, dagopvang) en dan is de kans om besmet te raken groot.

 

Het griepvirus is vooral actief in de winter en aan het begin van de lente. In deze periode zitten mensen meer binnen, ze hebben minder weerstand, er wordt minder geventileerd in huis en het virus kan langer overleven in de koude buitenlucht.

 

Behandeling

 

Het griepvirus gaat vanzelf weer over. Voordat het griepseizoen begint is er voor de risicogroepen een griepprik beschikbaar. Risicogroepen zijn: ouderen en chronisch zieken. Er zijn ook middelen beschikbaar die er voor zorgen dat de verschijnselen van de griep minder hevig zijn. Tegen de pijn en de koorts kan een paracetamol worden genomen. Maar voldoende rust is het beste geneesmiddel.

 

Enkele redenen om te rusten zijn:

–          Door voldoende rust te nemen bent u sneller beter. Het lichaam gaat de strijd aan met het virus. Dit kost veel energie.

–          Door paracetamol te nemen worden symptomen zoals koorts en pijn onderdrukt. Het lijkt beter te gaan en men gaat door met de alledaagse dingen. Als het lichaam niet voldoende rust krijgt dan duurt het herstel alleen maar langer of de symptomen verdwijnen om even later weer de kop op te steken.

–          Rust remt stress en geeft het lichaam gelegenheid om zich te herstellen.

–          Door voldoende rust te nemen worden ergere klachten voorkomen. Als signalen altijd worden genegeerd dan is het lichaam een keer op. Mensen krijgen dan een burn-out, voelen zich doodziek of krijgen bijv. hartklachten. Het immuunsysteem verzwakt en de kans op ontstekingen neemt toe. Sluimerende ontstekingen verhogen de kans op hart en vaatziekten, diabetes type 2 en andere chronische ziekten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here