Goud kopen. Wat, waar en hoe?

0
1312
blog placeholder

De goudprijs breekt weer alle records. Steeds meer mensen weten de weg naar het gele metaal te vinden. Aangetrokken door aantrekkelijke rendementen, of uit angst voor hyperinflatie en een ineenstortend financieel systeem. Is het dan nu te laat om nog in te stappen? Volgens veel deskundigen niet.  Het grote publiek heeft beleggen in goud nog niet ontdekt, en zolang dat het geval is, ligt er nog veel moois in het verschiet. Maar wat moet je dan kopen en waar? In dit artikel probeer ik daar een antwoord op te geven.

Wat moet ik kopen?

De eerste vraag is natuurlijk wat er gekocht moet worden. Voor de belegger vallen gouden sierraden af, omdat er dan niet alleen voor het goud, maar ook voor het vervaardigen van het sierraad moet worden betaald. Het beste is om goud baren of munten te kopen die speciaal voor beleggers gemaakt zijn. Deze baren en munten, ook wel bullion genoemd, hebben allen een goudgehalte van tenminste 99,9 %. Baren zijn er in verschillende soorten en maten. Een aantal bekende producenten van goudbaren zijn: Umicore, Johnson Matthey, Heraeus en Credit Suisse. De baren zijn te krijgen in verschillende gewichten. Van plaatjes van 1 gram tot baren van meerdere kilo’s.

Ook in munten heeft de belegger een ruime keuze.

 De Canadese Maple Leaf. De Maple Leaf is de meest zuivere van alle bullion coins. Het goudgehalte is gegarandeerd 99,99 %. Deze munten worden geslagen door de Royal Canadian Mint.

De Zuid Afrikaanse Krugerrand. Het gewicht van de Krugerrand is 33,93 gram en het goudgehalte is 91,66 %. Dit komt overeen met 1 troy ounce (31,103 gram) puur goud. Deze munten worden geslagen door de South African Mint.

De American Eagle. Dit is de bekendste bullion munt ter wereld. Het goudgehalte is gegarandeerd 99,9 %. Deze munten worden geslagen door de United States Mint.

De Mexican Libertad. Het goudgehalte is gegarandeerd 99,9 %. Deze munten worden geslagen door de Mexicaanse Munt.

De Wiener Philharmoniker. Het goudgehalte is gegarandeerd 99,9 %. Deze munten worden geslagen door de Oostenrijkse Munt.

De Australian Gold Nugget / Kangaroo. Verkrijgbaar in de volgende gewichten: 1/20 ounce, 1/10 ounce, ¼ ounce, ½ ounce, 1 ounce, 10 ounce, 1 kg. Het goudgehalte is gegarandeerd 99,9 %. Deze munten worden geslagen door de Perth Mint in Australië.

De Chinese Panda. Verkrijgbaar in de volgende gewichten: 1/20 ounce, 1/10 ounce, ¼ ounce, ½ ounce, 1 ounce. Deze munten worden geslagen door de Shenzen Guobao Mint. Op de Chinese Panda zit vaak een wat hogere premie doordat de munt erg gewild is bij verzamelaars.

Waar moet ik het kopen?

Goud kan op verschillende adressen worden aangekocht. Bij sommige banken kunnen goudbaren worden besteld. Dit kunt u eenvoudig navragen bij uw bank.

Een andere mogelijkheid zijn goudhandelaren. Er zijn er een aantal actief in Nederland. Bij de meeste goudhandelaren  kunnen zowel baren als munten worden besteld. Een aantal bekende goudhandelaren zijn: Koopgoud, Goudvast en de webwinkel van Willem Middelkoop: Amsterdamgold. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer te vinden.

Hoe moet ik het kopen?

Als u uw goud koopt bij een goudhandelaar kunt u er voor kiezen om het geld over te maken en het via de post thuis te laten bezorgen. Als u dat geen prettig idee vindt is er vaak ook de mogelijkheid om het zelf op te halen en direct af te rekenen.

Bij het kopen van goud is het natuurlijk ook van belang dat u weet dat u niet te veel betaald. Om dit te voorkomen is het verstandig om, voordat u tot aanschaf overgaat, eerst de verschillende aanbieders onderling te vergelijken. Daarnaast is het ook goed om te weten wat op dat moment de goudprijs  is op de internationale goudmarkt. Actuele goudkoers (in euro’s en in dollars) kunt u o.a. vinden op de volgende pagina: http://www.usmarkets.nl/

De goudgrafiek is te vinden op de volgende pagina: http://www.netdania.com/Products/live-streaming-currency-exchange-rates/real-time-forex-charts/FinanceChart.aspx?m=c

Meer informatie over beleggen in edelmetalen en edelmetaalmijnen vindt u op de site: Goudbelegger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here