Google en de macht van kennis

0
853
blog placeholder

‘Google
Het grote amerikaanse concern dat een tiental jaar geleden aan de basis stond van werelds meest succesvolle internet zoekprogramma begint uit te breiden. Ze zitten nu ook in de reclame wereld. In boeken. Online teksten verwerken en huisjes bouwen voor de wereldkaart. Je hebt een website en wilt je bezoekers tellen? Google Analytics. Of je wilt geld verdienen: Google Addsense. Of wil je meer bezoekers trekken met behulp van advertenties. Dan neem, je toch Google Addwords?

Je hoort het al: Je kan het zo gek niet bedenken, of google kan het. Wat betekent dit nu voor een gebruiker?
Feitelijk betekent het dat we nu een multinational hebben die van iedereen die actief is op internet weet wat er op dat moment van de dag in het hoofd omgaat. Een voorbeeld. Gisteravond heb ik op internet gekeken naar vakantie reizen voor van het zomer. uiteraard met google. Want zeg nu zelf: De resultaten zijn relevant. Vanochtend zette ik mijn computer aan, en begon op internet wat informatie over een ander onderwerp te zoeken. Op de pagina’s die verschenen stond informatie over.. Juist. Vakanties in dat specifieke land. Dus google weet nog van mijn zoekopdrachten en vertoont nu op de bezochte pagina’s advertenties die van toepassing zijn op mijn specifieke situatie.

Hoe doen ze dit? Vij eenvoudig. Elke zoekopdracht die jij afgeeft aan google wordt gescreened op kernwoorden. Deze woorden worden gebruikt om in hun database te zoeken welke pagina’s het beste voldoen aan je opdracht. Deze worden gesorteerd op hun ‘page rank’ en aan jou getoont. Tegelijkertijd kan google nu 2 dingen doen. De eerste is: alles wat je ingevoerd hebt wordt vergeten zodra je de browser sluit. Dit is niet het geval, want bij een volgens bezoek aan internet weet de computer nog steeds dat je gezocht hebt op bv. Parijs, Frankrijk.Blijft over: Google registreert welke zoekopdrachten je hebt begaan. En omdat ze ook -via google analytics- bijhouden welke websites je vervolgens bezoekt hebben ze een heel goed beeld van jouw interesses.

De volgende stap begnt nu in beeld te komen. Google heeft een eigen telefoon besturings systeem op de markt gebracht. Google Android. Hm.. Android, waar heb ik dat woord eerder gehoord? Het is niet door google bedacht. Dat klopt! Als je de vertaling van android opzoekt, kom je uit op..: ‘een kunstmatig gemaakt, op een mens gelijkend wezen’. Hierbij zijn we dus op de volgende stap. Het is een kunstmatig gemaakt op een mens gelijkend wezen. Feitelijk begint google de vorm aan te nemen van een wezen, dat al onze stappen in de gaten houdt. Met Android zijn ze in staat niet alleen om je vrienden te laten zien waar je op een bepaald moment loopt. Niet alleen wat je zoekt. Nee, in principe staat hun niets in de weg om van elke persoon te documenteren waar ze op welk moment zijn, welke informatie ze vinden en welke producten gekocht worden. Feitelijk begint google te groot te worden voor hun eigen goed. De nieuwe supermacht ligt niet in het oosten. Het ligt niet in het westen. Het zit op internet, en heet google.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here