Giftig voedsel voor katten en honden

0
923
blog placeholder

Aangezien mensen steeds meer bewust worden van hun gezondheid, worden ze ook steeds meer bewust van het voedsel dat hun trouwe viervoeters eten. Steeds meer dierenvrienden hebben door dat de meerderheid van het commerciële huisdieren voedsel ongezonde ingrediënten bevat. Zij geven hun huisdieren niet meer dit voedsel, maar delen tegenwoordig hun eigen voedsel met hun dieren. Vers eten is veel gezonder dan voedsel dat op de langere termijn bewaard kan worden, maar wat de mensen soms vergeten is dat dieren een geheel ander metabolisme hebben dan mensen. Bepaalde ‘mensen’ voedsel kan dan ook giftig zijn.

Chocolade: Ondanks dat veel mensen er op de hoogte van zijn dat chocolade giftig is voor katten en honden, is het wel eten dat regelmatig op tafel blijft liggen. Honden zullen zeker hun kans pakken wanneer er een open chocoladereep voor hun neus ligt. In grote hoeveelheden kan het eten van chocolade door dieren een coma of dood tot gevolg hebben. In kleinere hoeveelheden zorgt het eten ervan voor maagproblemen, inclusief diarree. De mate van giftigheid is afhankelijk van het gewicht van het dier en de hoeveelheid en type chocolade dat opgegeten wordt. Bijvoorbeeld halfzoete chocolade bevat meer theobrimine dan gewone chocolade, wat ervoor zorgt dat giftiger is voor dieren. Honden houden van chocolade, dus laat de smaak van het dier geen test zijn om te bepalen wat er gezond is voor het dier. Al het voedsel dat cacao of chocolade bevat moet worden vermeden.

Druiven en rozijnen: Ongeacht dat het niet duidelijk is voor wetenschappers wat het is dat ervoor zorgt dat druiven en rozijnen zo giftig zijn voor zowel katten als honden, een kleine hoeveelheid kan al voor schade aan de nieren zorgen. Hierom is het onverstandig om dit aan je huisdier te voeren, zelfs al zijn kleine hoeveelheden toegestaan. Ook is het verstandig om geen koekjes of ander voedsel dat rozijnen bevat te voeren aan dieren.

Knoflook en uien: Zowel vers, gekookt of in poedervorm zijn knoflook en uien vaak benodigdheden bij het voorbereiden van maaltijden, ook bij babyvoedsel. Knoflook en uien zijn giftig voor honden en katten omdat ze sulfoxide en disulfide bevatten. Deze stoffen zorgen ervoor dat rode bloedcellen worden beschadigd, wat weer kan leiden tot anemie. Uien zijn gevaarlijker dan knoflook, maar beiden moeten worden gemeden. Wanneer je een maaltijd voor jezelf aan het klaarmaken bent die knoflook en uien bevat, maak dan nog een aparte portie voor je dier zonder deze ingrediënten.

Macademia noten: Macademia noten zijn zacht, licht van kleur en vaak gebruikt in recepten voor koekjes. Ze zijn giftig voor honden omdat de maag overstuur raakt en het overgeven en spierstijfheid kan veroorzaken.

Champignons: Verschillende soorten champignons zijn giftig voor honden en kunnen een shock en de dood veroorzaken. De gevolgen hangen af van het type dat gegeten wordt, maar vermijdt het voeren van ieder soort. Wanneer je champignons in je achtertuin hebt waarvan je weet dat ze giftig zijn voor honden, zorg er dan voor dat ze uit de tuin verwijderd worden.
Tomaten en tomatenplanten: Alle soorten tomaten zijn giftig voor katten, maar ook delen van de tomatenplanten zelf. Wanneer een kat alleen al een hap neemt van iets kleins als een cherrytomaatje, dan kan dit al leiden tot ernstige maagproblemen.

Kippenbotjes: Kippenbotten zijn op zich niet giftig, maar kunnen wel klem komen te zitten in de bovenkant van de mond, in de keel of in de slokdarm. Ze moeten zoveel mogelijk vermeden worden, volgens vele dierenartsen. Splinters van kippenbotjes kunnen bovendien voor inwendige problemen zorgen.

Ander voedsel waar voor de gezondheid van uw dier op gelet moet worden zijn rauwe aardappelen, vooral degenen met groene plekken, kalkoenhuid en alles met cafeïne, inclusief thee. Alcohol en hop zijn ook gevaarlijk, aangezien alcoholvergiftiging kan leiden tot een coma of tot de dood. Sta je huisdier niet toe om door het afval te neuzen, want beschimmeld eten bevatten giffen die kunnen zorgen voor serieuze ziekten.

Doordat veel kenmerken van vergiftiging op elkaar lijken, is het belangrijk dat je je huisarts direct belt wanneer je huisdier verontrust overkomt of wanneer hij pijn heeft. Bloedende ontlasting of braken kunnen ook op vergiftiging wijzen. Maagproblemen kunnen leiden tot gasophopingen waardoor de maag opgeblazen of hard wordt. Voor het huisdier is dit erg pijnlijk dat kan resulteren in een exploderende maag wanneer dit niet tijdig behandeld wordt. Het goede nieuws is dat de meeste gevallen van vergiftiging goed behandeld kunnen worden, als ze tenminste op tijd worden opgemerkt.

Als je je kat of hond een gezond en gebalanceerd maal wil geven, kan dat in principe met commercieel voedsel. Volgens veel dierenartsen zijn deze namelijk aanzienlijk verbeterd. Door op de bovenstaande waarschuwingen te letten kan je er zeker van zijn dat je huisdier een langer, gezonder en gelukkiger leven kan leiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here