Gietzeep

0
1959
blog placeholder

      Benodigdheden:

roerlepel
kom die ook in magnetron kan
magnetron
zeepthermometer
gietkan
mes
alcohol spray 70%
gietzeep/glycerinezeep
cosmetische kleurstof
geurstof
gietmal
decoratie bloemetjes/lint en of strikjes

Werkwijze:

Snijd de zeep in kleine stukjes en doe deze in een kom in de magnetron. Niet te lang, want de zeep mag niet gaan koken! De beste temperatuur is tussen
de 60 en 70 graden. Roer het geheel goed door zodat je een gelijkmatige vloeistof krijgt zonder klontjes. Dan kan je een paar druppeltjes cosmetische kleurstof toevoegen en ook dit goed roeren. Doe eventueel er nog wat druppels bij als de gewenste kleur nog niet is bereikt. De zeep kan intussen vroegtijdig gaan stollen.
Als dit het geval is, kan je het nog heel eventjes in de magnetron verwarmen. Daarna mag je volgens de voorschriften de geurstof toevoegen en het ligt eraan wat de voorschriften van de glycerinezeep zijn maar meestal is dit het gebruikelijke: 10 druppels = 1 ml  –  100 gram zeep: 10 tot 30 druppels of 1 tot 3 ml.
Ook deze vloeistof moet goed geroerd worden. Daarna kan je het gieten in een mal. Dit kan een rubberen mal zijn of een silliconen mal, maar ook een plastic mal wordt vaak gebruikt. Als de zeep eenmaal in de mal zit kan je de luchtbelletjes die zich gevormd hebben aan de oppervlakte makkelijk weg sprayen met de alchohol 70%. Dan is het wachten op de zeep om te stollen. Dit proces kun je niet versnellen door het in de koelkast te zetten, want dan kan de zeep gaan zweten. Dit zijn condens druppeltjes die zich op de zeep gaan vormen. Dus vooral niet in de koelkast plaatsen, maar geduld hebben.
Als de zeep uiteindelijk hard is kan het uit de mal worden gehaald. Bij rubber en silliconen is dit vrij makkelijk. Bij een plastic mal is het van belang dat je ook dit met veel geduld doet en een beetje lucht tussen de zeep en de mal laat komen. Je zult zien dat de zeep uiteindelijk uit de mal valt. Nu is het zeepje klaar. Je kunt het nog als je wilt decoreren met leuke lintjes en of bloemetjes. Ook is het leuk om van een aantal zeepjes een zeepketting te maken met een mooi waxkoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here