Fuerteventura, sobere schoonheid met schitterende stranden

0
906
blog placeholder

Zo stelde men zich het einde van de wereld voor. Een aantal caravans, twee rijen niet versierde huizen en een eenvoudige kroeg middenin een sobere woestijn, omgeven door een meer. Puerto de la Cruz heet het achtergebleven gehucht op het schiereiland Jandía. Hier op de zuidwestelijke top is Fuerteventura bijzonder sober en onherbergzaam.

 

Toch is hier het een en ander te ontdekken. Bijvoorbeeld Cofete, de eerste nederzetting op het langgestrekte schiereiland Jandía. Een grindweg leidt via serpetinebochten naar de bergkam, die het wilde noordwesten van het windvrije zuiden opsplitst. Boven heeft u een schitterend uitzicht over de kilometerlange Playa de Cofete.

In de verte vindt u meerdere honderd meter hoge zandduinen – geen mens te vinden en ontoegankelijk. Wolken vegen over de rotsen en veroorzaken fascinerende lichtspelen.

 

Kilometerlange zandstranden

De smalle weg slingert via krappe bochten naar beneden naar Cofete. Vroeger was dit een plek waar vissers en veehouders leefden. Vandaag de dag is er alleen nog het kerkhof en een paar armoedige huisjes. Aan het strand genieten een paar vakantiegangers de zon. Om te zwemmen is het strand hier te gevaarlijk.

 

Vrijwel het gehele schiereiland is natuurgebied, alleen de zuidelijke kust is bevolkt. Hier bevindt zich tussen Morro Jable en Costa Calma het toeristische centrum van het eiland. Vroeger was Morro Jable een klein vissersdorp, nu bevinden zich langs de straten vele hotel- en appartementencomplexen. Dankzij ontzoutinginstallaties is het overal mooi groen. Tegenover de hotels en appartementen ligt het kilometerlange zandstrand.

 

Fuerteventura maakt het niet makkelijk. De idyllische hoeken moet men eerst ontdekken. Bijvoorbeeld het kleine vissersdorpje Las Playitas. Witte huizen kleven aan de donkere rotsen. Bonte vissersbootjes liggen aan het minuscule strand. Ook in het binnenland zijn er steeds weer verrassende momenten. Daar is de toenmalige bisschopstad Betancuria met haar kerk en liefdevolle gerestaureerde oude herenhuizen of de palmenoase Vega de Rio de las Palmas uitgangspunt voor de wandeling in een romantische rotsvallei.

 

Het belangrijkste wereld bouwwerk uit de geschiedenis van het eiland bevindt zich aan de rand van de stad Oliva. De in de 17e eeuw gebouwde residentie Casa de los Coroneles bezit uit hout gesneden balkons, middenin zwarte lavavelden. In de 18e eeuw zat hier de militaire regering, nu is Oliva het administratiecentrum voor het noorden met het belangrijke toeristencentrum Corralejo.

 

De grootste attractie van Corralejos ligt een paar kilometer verder naar het zuiden. Twintig kwadraatkilometer omvat het duinengebied El Jable, dat naadloos in het strand overgaat. Sinds 1982 zijn de door de noordoostpassaat altijd in beweging zijnde witte zandbergen onder natuurbescherming. Alleen twee hotels aan de noordelijke kant ‘storen’ het beeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here