Fitness op kantoor

0
1143
blog placeholder

Rugklachten zijn we vaak zelf schuld

Met twee wekelijkse bezoekjes aan het fitnesscentrum of drie rondjes rond de kerk, kan je nooit goedmaken wat je in 40 kantooruren verprutst hebt. Zelfs als een mens gewoon rechtop staat, verbruikt hij meer energie dan als hij zit, ook al doet hij dat nog zo dynamisch en actief. Tot deze conclusie kwam een team van wetenschappers aan de Columbia University in Missouri.

Bovendien meldden Zweedse onderzoekers onlangs dat een mens niet kan volstaan met de 10.000 stappen die hij per dag noodzakelijkerwijs moet zetten. De volgende oefeningen zorgen voor de broodnodige beweging tijdens een normale kantoordag.

Plak niet aan je stoel

Wanneer de telefoon overgaat, sta je op. Niet uit hoffelijkheid jegens de beller, maar als eerbetoon aan je eigen spierstelsel en gecombineerd met het feit dat je staand veel beter klinkt dan zittend.

Maar laat niet alleen je stem swingen, maar ook de benen. Dat verstevigt bilspieren en dijen die immers door al dat “marathonzitten” steeds zwakker worden. Een krachtige variant op deze oefening bestaat uit het aantikken van de bil met de hiel. Beenbuigingen schieten er tijdens het zitten altijd bij in, wat zich veelvuldig uit in rugklachten.

Beweeg en neem de trap

Maak bewust kleine omwegen. Koffie-automaten en toiletten zijn er meestal ook een verdieping hoger.

Aanbevolen wordt om elke dag ten minste vier verdiepingen via de trap af te leggen.

Isometrie

Ook al noemen we een vergadering al lang geen “zitting” meer, toch zijn de meeste collega’s daarbij zittend aanwezig, degene die presenteert uitgezonderd. In uitzichtloze situaties als deze schiet ons gelukkig de isometrie te hulp.  U spant de ene na de andere spier, en ontspant die vervolgens weer.

Bij isometrische oefeningen bewegen de gewrichten niet, maar een spier die je per dag minimaal zes seconden aanspant, neemt ongeveer 4% per week in kracht toe.

Begin met de kuiten, gevolgd door de dijen en de bilspieren, en houdt dat telkens tien tellen vast. Dan activeert u de romp: trek de buik stevig in, recht de rug en trek de schouderbladen samen. Houdt ook die positie gedurende tien seconden aan. Span tot slot de armen. Houdt u daarbij indien mogelijk vast aan uw stoel, die wel stabiel genoeg moet zijn om er gedurende 10 seconden krachtig aan te trekken.

En haal vooraf nog snel een glas water. Als het lichaam onvoldoende vocht heeft, verslapt de concentratie en wordt de stofwisseling in de spieren nadelig beïnvloed. Een klassiek voorbeeld daarvan zijn gespannen nekspieren.

Op weg terug naar je kantoor rol je met de schouders, trekt de schouderbladen samen en houdt die majestueuze houding vast. Dat versterkt de borst- en bovenste rugspieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here