Euthanasie versus hulp bij zelfdoding

0
1088
blog placeholder

Rond euthanasie blijft nog steeds een discussie bestaan. Zo was er recent de vraag om euthanasie ook wettelijk toe te laten bij minderjarigen, dementerenden en personen met een hersenletsel.

Persoonlijk ben ik hier voorstander van. Ik vind dat we moeten kijken naar elke persoon met deze vraag op een individuele manier, ondanks hun leeftijd of verminderde mentale toestand op dat moment. Een kind van 14 jaar met terminale kanker kan meer volwassen zijn dan een volwassene van 21 jaar. Bij dementerenden zou er moeten rekening gehouden worden met hun wilsbeschikking, indien ze die hebben opgemaakt toen ze nog bij het volle bewustzijn waren.

 

Hulp bij zelfdoding is in België, in tegenstelling tot Nederland, niet toegelaten. Mijn mening hieromtrent is tweezijdig. Langs de ene kant vind ik dat we niet te snel mogen helpen in deze vorm van zelfmoord. We moeten er blijven naar streven om mensen in leven te houden en dit op een zo menswaardig mogelijke manier. Met behulp van pijnbestrijding en contact met de stervende kun je de laatste dagen of weken toch draaglijker maken. Wanneer er echt geen levenskwaliteit meer is en de patiënt meermaals uitdrukkelijk de vraag stelt om er een einde aan te maken, vind ik wel dat we menswaardig moeten blijven en daar begrip moeten voor opbrengen.

Zo begrijp ik dat mensen hulp bij zelfdoding wensen wanneer ze niet (meer) in staat zijn dit zelf te doen en dit hun laatste wens is.

Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden bij minderjarigen of patiënten met een hersenletsel, waarbij euthanasie nog niet toegelaten is.

 

Patiënten moeten geen terminale somatische aandoening hebben om euthanasie te krijgen. Bij patiënten met een psychische ongeneeslijke aandoening kan dit ook.

Ik vind het wel heel belangrijk dat de ziekte ongeneeslijk moet zijn. Anders zouden vele kankerpatiënten met de angst om af te takelen euthanasie kunnen aanvragen, terwijl er toch nog heel wat mensen genezen.

 

Over dit onderwerp kan nog veel gediscussieerd worden en ikzelf kan me soms vinden bij zowel de voor- als tegenstanders. Toch ben ik over het algemeen voorstander van euthanasie, omdat ik vind dat we het recht moeten hebben om over ons eigen leven en dus ook het levenseinde te beslissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here