Een verhoogde bloeddruk (hypertensie)

0
784
blog placeholder

 

Een verhoogde bloedruk kan hart en vaatziekten veroorzaken. Een verhoogde bloeddruk wordt vaak niet opgemerkt. Regelmatig de bloeddruk laten opmeten en een gezonde levensstijl zijn van belang om de kans op hart en vaatziekten te verlagen.

 

De bloeddruk

 

Onder de bloeddruk wordt de druk van het bloed in de slagaders verstaan. De slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen naar de organen. Een gezonde bloeddruk ligt rond de 140/90 millimeter kwik. Bij arteriële hypertensie zijn deze waarden hoger dan normaal. Deze waarden moeten dan wel bij 3 metingen verhoogd zijn om een goed beeld te krijgen. Bij het meten van de bloeddruk wordt de systolische druk ( bovendruk) en de diastolische druk (onderdruk) gemeten. De systolische druk ontstaat bij het samentrekken van de linker hartkamer. (140mm) De diastolische druk is de druk op het moment dat de linkerhartkamer zich ontspant. (90mm) Boven het 50ste levensjaar is de kans op een verhoogde bloeddruk groter omdat de soepelheid van de slagaders afneemt en het hart meer druk uit moet gaan oefenen om het bloed goed te laten circuleren.

 

Een gezonde bloeddruk

 

–         Meet of laat de bloeddruk geregeld opnemen.

–         Let op de voeding. Plantaardige oliën bevatten veel onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten helpen bij het soepel houden van de slagaders. Groenten en fruit bevatten kalium en verlagen de bloeddruk. Vette vis bevat omega-3-vetzuren. Deze beschermen het hart en de bloedvaten.

–         Een gezond gewicht verlaagt het risico op hypertensie.

–         Beperk het gebruik van zout. Er wordt gemiddeld 10 gram zout per persoon per dag gegeten terwijl we er niet meer dan 6 gram per dag van nodig hebben.

–         Stop met roken. Nicotine beschadigt de slagaders en verhoogt de bloeddruk.

–         Neem het liefst elke dag voldoende beweging maar loop of fiets minimaal drie keer per week een half uur.

 

Het zoutgehalte in de voeding beperken

 

Kant-en-klare producten worden vaak op smaak gebracht door zout toe te voegen. Bouillonblokjes bevatten ook te veel zout. Gebruik in plaats hiervan kruidentuiltjes of maak zelf bouillon. Al deze producten bevatten veel meer zout dan we eigenlijk nodig hebben. De benodigde hoeveelheid is 6 gram per dag per persoon terwijl de meeste mensen zeker 10 gram per dag binnen krijgen. Vermijd dus zoveel mogelijk deze kant-en-klare voeding en maak het zelf.

 

Het eten kan ook op smaak gebracht worden met andere smaakmakers dan zout. Gebruik hiervoor (verse) kruiden, peper, paprika of geroosterde pijnboompitten en sesamzaadjes.

 

Vermijd het eten van zoute snacks. Een goed alternatief is het eten van groenten zoals rauwe worteltjes, komkommer en stukjes paprika.

 

Maak salades op smaak met vinaigrettes op basis van fruitazijn of pittige olijf of notenolie.

 

Kook aardappels, rijst en pasta zonder er zout aan toe te voegen. Voeg een gesnipperde of gebakken ui toe voor een lekkere smaak.

 

Beperk het gebruik van vleeswaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here