Een huid zonder rimpels

0
1350
blog placeholder

Botox

Botox, eigenlijk Botulinumtoxine, is een eiwit dat de spieren ontspant en de huid er voor ongeveer vier tot zes maanden van weerhoudt om in rimpels te trekken. Daarom zetten specialisten de spuit met name in het bovenste deel van het gezicht. Op die plek zorgt echter niet het verouderingsproces maar de gezichtsuitdrukking voor het onheil: 300 tot 500 euro kost een behandeling met Botox!

Helemaal zonder gevaar is zo’n Botoxbehandeling niet: na toediening kunnen roodheid, pijn in het gezicht en hoofdpijn optreden. Ook spierzwakte in de buurt van de behandelde plek, bijvoorbeeld een hangend ooglid, is mogelijk als bijwerking.

Argireline

Voor wie zich niet per se met Botox van zijn rimpels wil ontdoen, is het cosmetische ingrediënt Argireline het enige chemische alternatief. De patiënt brengt het in de vorm van een crème of zalf ´s ochtend en ’s avonds op de huid aan. De spierontspannende werking is door zijn uitwendige toepassing niet zo groot als met Botox en heeft volgens deskundigen dan ook een meer preventieve werking.

Argireline is als tube, als staafjes of in de vorm van een serum bij de schoonheidsspecialiste verkrijgbaar. Dertig mililiter kost gemiddeld genomen toch nog altijd zo’n 100 euro. Als het veel goedkoper is, is dat verdacht. Dan is er ófwel te weinig werkzame stof opgenomen ófwel is er een nepmiddel in de make-up-tas van de koopjesjager beland.

Stroombehandeling

Zonder chemische preparaten komen diegenen aan hun trekken, die de rimpelvormende gezichtsspieren met elektrische stroom laten verlammen. Daarbij wordt de zenuw door elektriciteit zó verzwakt dat die niet meer samentrekt. “Glabellar Frown Relaxation”, kortweg GFX, heet het apparaat van een Amerikaanse firma die rimpels elektrisch te lijf gaat. Oorspronkelijk werd het gebruikt tegen hartritmestoornissen maar momenteel zetten de Amerikanen het ook in de strijd tegen rimpels in. In Nederland is de methode nog niet op de markt.

Bij een GFX-behandeling steekt de arts een naald in de zenuw die verantwoordelijk is voor de rimpelvorming van de spieren. Eenmaal onder stroom gezet is de dader voor langere tijd buiten werking gesteld. Een zitting kost weliswaar € 1200,= maar die volstaat dan ook. Het is duurzamer dan Botox.

Tégen Botox en vóór dit alternatief besluiten vooral rimpelvijanden die lijden aan neuromusculaire of auto-immuunziekten en mensen die een intolererantie hebben ontwikkeld voor Botox. Maar ook degenen die een meer blijvende werking wensen, opteren ervoor. Dat zijn meestal mensen die een sterk spiergestel hebben, zoals mannen.

Peeling

Spierverzwakking is niet de enige weg naar een gladdere huid. Tegen rimpels in de onderste gezichtsdelen worden vulmiddelen (fillers), laserbehandelingen of peeling aanbevolen. Tegen oppervlakkige rimpels of acnelittekens helpt een zuurpeeling. Diepere rimpels behandelt de arts het beste met TCA of phenolpeelings. De prijzen voor peeling blijven over het algemeen beneden 100 euro.

Fillers

Aan kleine rimpels rond de mond maakt bijvoorbeeld hyaluronzuur een eind. Chemisch gezien gaat het daarbij om een keten van suikermoleculen die vocht opnemen en zo de gerimpelde huid opvullen. Bij deze zogenaamde vulmiddelen moet men uitgaan van een prijsklasse van 350 tot 500 euro. Hun werking duurt afhankelijk van de intensiteit van het preparaat 6 tot 15 maanden.

Geheel zonder risico zijn vulstoffen echter niet. Tussen januari 2000 en september 2005 evalueerden Duitse onderzoekers de bijwerkingen van deze preparaten. In totaal werden 136 meldingen van huidirritaties ontvangen. Het meest voorkomende symptoom was de vorming van knobbels. En in de meeste gevallen was achteraf een medische behandeling, medicatie of een chirurgische ingreep, noodzakelijk.

Naalden

Gloednieuw op de markt voor het retoucheren van rimpels is “Microneedling”. Daarbij beweegt een arts een kleine roller met ultradunne naalden over het gezicht. Deze methode is vooral geschikt voor oppervlakkige rimpels of acnelittekens. Gepenetreerde huidcellen vormen zich opnieuw. Het is een zeer goed verdraagbare behandeling maar soms ontstaat er lichte roodheid. De vier benodigde sessies kosten ongeveer 500 euro.

Meer weten een huid zonder rimpels?

Wilt u meer weten over zaken als rimpelvorming en huidverzorging dan is
de website van gezondheidsplein.nl een aanrader. Deze site heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een vindplek van begrijpelijke en betrouwbare medische informatie in de meest ruime
zin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here