Eco-basics: Voeding

0
866
blog placeholder

Biologisch: biologische voedingsmiddelen bieden direct een hele rij van voordelen. Zij zijn zonder chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen gekweekt. En dat zorgt wederom weer voor zuiverder grondwater. Dieren van een biologische boerderij worden humaan gehouden en de biologische landbouw is veel neutraler voor het klimaat dan de traditionele landbouw. Het veroorzaakt slechts driekwart tot de helft van de klimaatschadelijke drijfgassen.

Regionaal: Levensmiddelen uit uw directe omgeving hebben meestal een kortere transporttijd. Dat maakt op de klimaatbalans alvast een heleboel uit: levensmiddelen die met het vliegtuig ingevlogen moeten worden komen er het slechts vanaf. Deze vluchten belasten het klimaat en het milieu ongeveer 80 maal meer dan een transport per schip en tot 300 maal meer dan bij regionale verkoop.

Seizoensgebonden: Fruit en groente van het seizoen kan in de buitenlucht groeien en hoeft niet in de kas gekweekt te worden. Dat is voor het klimaat en het milieu optimaal, want in de verwarmde kassenbouw wordt tot 60 maal meer energie als in de buitenlucht verbruikt. Bovendien hebben de levensmiddelen uit de kassen een langere transportweg achter zich. Daardoor wordt het milieu en het klimaat weer dubbel belast. Daarom is het verstandig op een seizoenskalender na te kijken welke groente- en fruitsoort net fris op de markt is.

Is bio gezonder? Deze logische conclusie ligt voor de hand, maar is niet wetenschappelijk bewezen. Of een levensmiddel gezond is of niet hangt bijvoorbeeld van de soort af. Een Braeburn-appel bevat altijd meer vitamine C dan een Golden Delicious, onafhankelijk of deze nu van een bio-boom of niet geplukt werd. Bovendien geloven veel mensen dat zij zich met “Bio” automatisch goed voeden. Maar wie de hele dag briochocolade snoept en s’ avonds bij het binocles heel veel biowijn drinkt, heeft per definitie slechter gegeten dan iemand die met gewone levensmiddelen evenwichtig heeft gegeten. Het is echter veel bewezen dat groente en fruit uit de biologische teelt beduidend minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Dat betekent niet dat U van deze resten uit de traditionele teelt ziek zult worden, maar het geeft een beter gevoel en het is natuurlijk net dat beetje gezonder.

Smaakt biologisch beter? Ook daarvoor bestaan geen wetenschappelijke bewijzen. Bio-fruit en -groenten bevatten echter meestal veel minder vocht en voelen ze steviger. Dat betekent ook dat de smaakstoffen meer geconcentreerd zijn dan in de conventionele waren.
Maar smaak is een individuele zaak en heeft niet direct iets te maken met kwaliteit. Bij sommige mensen echter geeft het idee van biologisch voedsel gewoon een betere nasmaak. Wetenschappers hebben vastgesteld dat bij een blinde smaaktest tussen biologisch en conventioneel voedsel, de mensen die dachten dat zij biologisch voedsel kregen zich positiever over de smaak uitlieten. Ook al betrof het helemaal geen biologisch voedsel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here