Diamantduifje

0
2845
blog placeholder

De diamantduif onderscheid zich van andere duivensoorten. Ze zijn klein, schoon, rustig en kunnen goed in een gemengde voliére leven samen met andere vogeltjes. Diamantduifjes zijn echte zonaanbidders en je vindt ze dan ook regelmatig op de bodem.Daarom hoeft een voliére niet zo hoog te zijn,de lengte is van veel groter belang.

Leefomgeving

De diamantduif komt oorspronkelijk uit Australié. In Nederland zijn het bekende voliérevogels,maar ook in een ruime vogelkooi doen ze het prima. Ze zijn vrij gehard, maar een vorstvrije binnenhok is wel gewenst. Deze vogels klimmen niet, dus de kooi moet lang zijn en hoeft niet zo breed te wezen.
Plaats de diamantduif niet bij grote parkietensoorten.Hiervoor zijn deze duifjes niet weerbaar genoeg.
Met kanaries,kleine parkietensoorten zoals de grasparkiet en de valkparkiet en kleine tropische vogels kunnen ze prima samenleven.

Uiterlijke kenmerken

Deze duif dankt zijn naam aan zijn uiterlijk.
De spikkels op zijn vleugels hebben wat weg van diamantjes.
De vleugels zijn blauwgrijs.
Het lijfje en kopje zijn lichtgrijs.
Rond de ogen heeft deze duif een rode ring die bij het mannetje groter is.
Deze beschrijving is van de wildkleur,omdat deze het meest voorkomende kleursoort is.
Ook zijn er andere kleuren(zie kleursoorten).
Allen hebben wel de bekende spikkels op de vleugels,maar het lijfje en kopje hebben dan een andere kleur.
De grootte van deze duivensoort is ongeveer 20 cm.

Voedsel

Een zaadmengsel voor kleine tropische vogels behoort tot hun dagelijkse voedsel. Groenvoer, trosgierst en kiemzaad kun je als aanvullend voer geven.Ook duivenvoer wordt gegeven,maar hierin zitten te grote stukken voer voor het kleine strotje van de diamantduif.Verslikking- en zelfs verstikkingsgevaar komt dan om de hoek kijken.Grit en water mag niet ontbreken.

Kweek

Zowel in een kooi als voliére kunnen met diamantduiven worden gekweekt. Plaats meerdere nestkastjes van ongeveer 15×15 cm. Dit nestje wordt verder opgebouwd met hooi en takjes. Net zoals bij alle duiven leggen diamantduifjes 2 eitjes die na ongeveer 14 dagen uitkomen. Na 12 dagen vliegen de jongen uit, maar worden nog wel bijgevoerd. Een goed paartje kan per jaar ongeveer 3 legsels grootbrengen.In de voliére gaat het kweken het beste,omdat dit meer lijkt op hun natuurlijke omgeving.Diamantduifjes zullen in deze periode hun nest en jongen beschermen en kunnen daarom in de broedperiode weleens lichte agressie vertonen naar minder weerbare vogeltjes.Beter is om een broedend paartje(net zoals bij alle vogelsoorten) apart te zetten.Een broedkooi is hier een ideale oplossing voor.

Kleursoorten

De diamantduifje vindt je in de volgende kleuren:

  • Wildkleur
  • Agaat
  • Roodbruin
  • Zilver
  • Witstuit

Diamantduifjes zijn met hun 20 cm één van de kleinste duivensoorten ter wereld en hierom zeer geliefd bij velen.
Je zult ze daarom ook in vele volíéres en vogelkooien tegenkomen.
Meestal samen met zangvogels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here