DHL Global Mail: Selektmail

0
1553
blog placeholder

Selektmail, zijnde onderdeel van DHL Global Mail, heeft vele grote klanten waaronder de Telefoongids, Ikea, de Postbank, Wehkamp en Essent. Het is dan ook serious business. Wanneer je bij het bedrijf werkt, krijg je de welbekende gele uniform van DHL Global Mail.

Hoe gaat het in zijn werk?
DHL Global Mail verspreidt de nog te bezorgen post tweemaal over de week, zodat er tweemaal bezorgd wordt: van dinsdagochtend 7 uur tot woensdagavond 21 uur, en, van donderdagochtend 7 uur tot vrijdag 21 uur. De postbezorger kan besluiten de post zelf op te halen. Hiervoor krijgt hij een haalvergoeding dat afhankelijk is gesteld van het gebied waar men kan bezorgen. Daarnaast kan de postbezorger verzoeken om de post thuis te laten bezorgen.
Wanneer men de post heeft ontvangen – zelf heeft opgehaald of heeft laten bezorgen – dan kan men beginnen met het sorteren van de post. Bij iedere bezorgingsfase (of het begin van de week, di 7:00- wo 21:00, of het einde van de week, do 7:00- vr 21:00) krijgt men een werklijst. Dit is een lijst waarop een aantal gegevens staan, waaronder het aantal poststukken en het werklijstnummer. Wanneer men klaar is met bezorgen, dan dient men binnen de gegeven tijd het werklijstnummer aan te melden. Dit kan men doen via de website of via de Promofoon. Laat men na binnen de gegeven tijd na het bezorgen het nummer in te voeren, dan krijgt men voor die bezorgingsfase niet uitbetaald.

Om de klant tevreden te houden, toetst Selektmail op de kwaliteit van de post en de bezorging. Dit doet het bedrijf door steekproeven af te nemen. De postbezorger weet natuurlijk niet wanneer de proef – op hem – zal worden afgenomen. Wel krijgt de bezorger de uitkomst van de proef opgestuurd. Wanneer er sprake is van structureel onjuist of niet bezorgen van post, dan kan dit tot de consequentie hebben dat men ontslagen wordt.

Wat verdient het?
De loon is afhankelijk gesteld van verschillende factoren, waaronder het gebied waar de postbezorger bezorgt. Het onderscheid naar gebied is gebaseerd op het feit dat het bezorgen in de stad sneller verloopt dan wanneer men moet bezorgen in een landelijk gebied waar de afstanden veel groter zijn. In het begin is het mogelijk dat men een startvergoeding krijgt. Dit is een vergoeding gesteld op het aantal brievenbussen. Wanneer men in minder dan twintig procent van de postadressen post moet bezorgen, krijgt men een vergoeding dat kan varieren tussen de 3 en 5 euro. Is het percentage hoger dan twintig, dan krijgt men geen startvergoeding.
Naast deze vorm van vergoeding is er ook nog een bezorgvergoeding. Men krijgt per poststuk een klein bedragje (men kan rekenen op centen) betaald. Niet alle poststukken worden aan elkaar gelijkgesteld: de hoogte van de vergoeding is mede afhankelijk van het gewicht van het stuk en van het bezorgingsgebied. Ook het feit dat men meerdere postmateriaal in één brievenbus doet, speelt een rol. Door de zogenaamde overlap, krijgt men dan minder vergoed. Immers is de postbezorger minder tijd kwijt dan wanneer hij diezelfde post in verschillende brievenbussen, verspreid over het gebied, zou moeten doen. De zwaarste post wordt vergoed naar de berekening van de bezorgvergoeding, de overige post – dat in dezelfde brievenbus terecht komt – wordt behandeld naar overlap. In dat, laatste, geval krijgt men een vergoeding die veel lager is en waar met drie cijfers achter de komma wordt gewerkt (vb. € 0,031 hetgeen eigenlijk 3 cent is). Wanneer het poststuk boven de 35 kilo is, ontvangt de postbezorger een extra vergoeding dat tussen de euro en de drie euro ligt.

Op een rijtje:
– je bezorgt tweemaal in de week: di 7:00-wo 21:00 en do 7:00-vr21:00
– je haalt de post op of laat het bezorgen
– je sorteert de post (TIP: gebruik eventueel Google Maps voor het uitstippen van je route)
– je kan startvergoeding krijgen, tenzij je aan meer dan twintig procent van de postadressen bezorgt
– je krijgt per poststuk een vergoeding (bezorgvergoeding met eventuele overlap)
– indien je een zware pakket moet bezorgen, boven de 35 kilo, krijg je een vergoeding bovenop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here