De rol van een project manager bij het verbeteren van de performance in een project

0
824
blog placeholder

Projecten zijn er om de strategische doelstellingen van het bedrijf te behalen.

Helaas worden deze doelstellingen niet altijd gehaald omdat tegenwoordig veel projecten falen. Daarom zijn de meeste bedrijven bezig met het optimaliseren van hun project.

Elk project is uniek en dit maakt het dan ook erg moeilijk om de projecten te verbeteren.

Een projectleider heeft daarom ook een veel meer uitdagende baan dan een gewone manager omdat een project niet voorspelbaar is en vol verrassingen zit.

 

Uit grootschalige onderzoeken is gebleken dat het tevreden houden van de werknemers in een project het meest positieve effect heeft op team performance. Daarbij is de mogelijkheid om conflicten op te lossen en vertrouwen ook een zeer belangrijke kwestie als het gaat om team work. Andere studies hebben aangetoond dat een heldere missie, ondersteuning van het top management, een goed plan, en communicatie de vier factoren zijn voor het slagen van een project.

 

Management en leiderschap zijn twee aspecten die niet het zelfde zijn. Deze twee worden ook wel eens door elkaar gehaald terwijl er wel degelijke en verschil in zit. Management gaat meestal over planning, organisatie, hierbij is het belangrijk om het proces in de gaten te houden en de juiste keuzes te maken om efficiëntie en productiviteit te optimaliseren.

Bij leiderschap gaat het erom om de medewerkers bewust te maken van hun eigen kunnen en kennen. Proberen te voldoen aan de bedrijfsdoelstellingen.

 

Uit het onderzoek is ook gebleken dat de eerste stap in het project de belangrijkste stap is om het project succesvol te kunnen managen en afsluiten. De eerste stap is namelijk het definiëren van de projectrollen en de daarbij behorende verantwoordelijkheden. Dit zorgt ervoor dat je een goede basis hebt om de verwachtingen te communiceren en het vergemakkelijken van support van bovenaf. In de laatste fase is het belangrijk om vertrouwen vast te stellen en de uitkomsten te managen. Het vertrouwen vaststellen is een onderdeel van leadership.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here