De oranje deceptie

0
1268
blog placeholder

Huilend als kleine kinderen, zo kwamen de spelers van het grote Nederlands elftal gisteravond van het veld af. Dat er na 90 minuten slechts 2-1 op het scorebord stond was de enige meevaller van de avond. Waren de Portugezen iets scherper geweest dan hadden ze er gemakkelijk nog 2 of 3 bij kunnen maken. Vrijwel iedereen zag het aankomen, meerdere malen werd het door de voetbalkenners voorspeld, toch doet het pijn.

Wonder boven wonder komen we via een prachtig doelpunt al na 11 minuten op voorsprong. Slechts enkele minuten later scoort ook die Mannschaft de 0-1. Heel eventjes gelooft heel Nederland, ik incluis, in een klein mirakel. We krijgen de kans om ons te reviseren in de groepsfase! Dan zie ik in de 21ste minuut Christiano Ronaldo ontspannen lachen vlak nadat hij een grote kans mist. Het kwartje valt. De Portugezen weten nu al dat ze van dit oranje gemakkelijk kunnen winnen. Elke counter veranderd in een 100% kans, en met griezelige eenvoud worden we aan de kant gezet.

 De conclusie die er door de spelers na de wedstrijd al snel getrokken wordt; er is als collectief gefaald, het team heeft een wanprestatie geleverd. Moeilijker is het om uit te leggen waar het persoonlijk fout is gegaan. Op die vraag komt geen duidelijk antwoord. Het is ook makkelijker om je in de groep te verstoppen. De spiegel die de spelers zichzelf voor houden, blijkt vol vegen en vlekken te zitten.

Waarom is het zo moeilijk om als voetballer zelfkritisch te zijn? Is het ego van Arjen Robben echt zo groot dat hij niet begrijpt dat een buitenspeler slecht functioneert, wanneer hij in de hele wedstrijd niet één voorzet geeft? Is van Robin van Persie soms bang dat het hem zijn kop (en basisplaats) kost wanneer hij zijn nek iets te ver uitsteekt? Durft Gregory van der Wiel niet toe te geven dat Ronaldo een maatje te groot voor hem was? Dit zijn nou intrigerende vraagstukken.

Kritisch naar jezelf kijken, het zou een goede les zijn voor onze oranje leeuwen. Beter wordt ze dat een keer geleerd in plaats van al die mediatrainingen, waardoor er in interviews geen inhoudelijk antwoord meer gegeven wordt. Het EK 2012 is helaas veranderd in een oranje deceptie. Zonder resultaten of attractief voetbal is iedereen ontevreden. Daarom heb ik voor de bondscoach een gouden tip voor het WK 2014. Zet die jongens alsjeblieft alvast op samba les, dan krijgen we in ieder geval swingend voetbal te zien!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here