De kikker in spreekwoorden en symbolen

0
1963
blog placeholder

Het gezegde, een kikker in je keel hebben is niet bepaald een positief voor de kikker om je gevoel te beschrijven.  Het wil zeggen dat je op dat moment niet in staat bent te spreken. Of je bent je stem kwijt of je staat onder veel spanning. Ook de uitdrukking, zo opgeblazen als een kikker is een negatieve manier van zeggen dat je de ander erg verwaand of ijdel vindt. Zelfs in sprookjes en legendes worden kikkers vaak als iets negatiefs neergezet. Een prins kan als straf voor een slechte daad zomaar in een kikker varanderen.
Toch zijn er wel landen waar de kikker als iets zeer positiefs wordt gezien, in Japan wordt de kikker in verhalen als een brenger van geluk gezien.

De boomkikker en regen

Voor Aboriginals in Australië en ook een aantal Indianenvolken is de kikker het symbool van de komst van regen.
Ook in Europa zegt men wel dat de kikker het weer kan voorspellen. Maar het is meer de reactie van de kikker op het weer. Jonge boomkikkers klimmen graag in bomen als het mooi weer is op een mooie herfstdag en lijken zich nog even door de ondergaande zon te laten opwarmen. Terwijl je dezelfde kikker makkelijker op de grond kunt vinden als het regent.
Maar de reden is niet de zon, maar de zoek naar eten, insecten. Bij mooi weer vliegen insecten hoger dan als het regent. Dus geet de boomkever daar heen waar de insecten zijn. De boomkikker is dan ook de enige kikker in Europa die kan klimmen en hij heeft een perfecte kleur om zich in bomen te begeven zonder makkelijk gezien te worden.

Dit gedrag van de boomkikker heeft een hoop ellende opgeleverd in de geschiedenis: hij werd gevangen en bewaard in glazen potten waar zich een laddertje in bevond. Als de kikker dan beneden bleef ging het regenen. Als de kikker naar boven probeerde te klimmen dan betekende dan dat het zou gaan regenen.
Gelukkig voor de kikkers is men er achter gekomen dat dit zo niet werkt. De boomkikker mag niet meer gevangen worden en is een beschermde diersoort in Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here