De geschiedenis van wijn

0
931
blog placeholder

Egypte

Vanaf het moment, dat de er wijn gemaakt wordt tot op de huidige dag, speelt wijn een belangrijke rol in veel rituelen en gewoonten van de samenleving. In het oude Egypte was wijn een essentieel onderdeel geworden van het leven. Alleen de rijke Egyptenaren, zoals de Farao’s waren in staat om te genieten van wijn. Hoewel wetenschappers een kruik wijn hebben gevonden uit Hajji Firuz Tepe in het noorden van Iran is de algemene kennis van de wijnboouw vermoedelijk uit het oude Egypte. Volgens de Egyptologe Maria Rosa was wijn een belangrijke drank bij de rijksten van Egypte, waaronder de Farao’s. Er zijn potten gevonden, waarin de wijn bewaard werd met labels, waarop stond waar de druiven vandaan kwamen met de naam van de wijnbouwer. Dit waren meestal rode wijnen.

Griekenland

Wanneer men in Griekenland begon met het maken van wijn is niet bekend. Wel weet men, dat de traditie hoe men wijn maakt door de Feniciërs naar Kreta is gebracht. Wijn werd een zeer belangrijk handelsartikel in Griekenland. De Grieken hadden kolonies in het gebied van de Middellandse Zee  en die gebieden zorgden weer voor de verkoop van de wijnen in de regio. De Grieken hadden ontdekt, dat je door toevoeging van verschillende kruiden bederf  van de wijn kon voorkomen. In het oude Griekenland werd de wijn geroerd voor gebruik. Afgezien van de handel werd wijn ook gebruikt op het gebied van de geneeskunde. Een van de bekendste artsen uit die tijd, Hippocrates, bekend als de vader van de geneeskunde, had uitgebreid uitgetest en bestudeerd om het te gebruiken in de geneeskunde, speciaal tegen koorts en bij herstel na ziekte. Wel waren de Grieken op de hoogte van de negatieve gevolgen voor de gezondheid bij het gebruik van teveel wijn.

Romeinen

De Romeinen ontdekten de wijnbouw ( druiventeelt) en de oenologie (de wetenschap van de wijn en wijnbereiding). In het Romeinse Rijk vormde wijn een belangrijk onderdeel van de dagelijkse malltijden. Water was niet altijd schoon en daar kon men makkelijk ziek van worden. Toen men eenmaal het wijn fabriceren had ontdekt kreeg dit een grote impact op de Romeinse handel. De Romeinen ontwikkelden vaten om de wijn op te slaan en later werden flessen gebruikt, voor het eerst in de geschiedenis. Al snel werd door heel Europa Romeinse wijn verkocht. Tijdens de Middeleeuwen, toen het Romeinse Rijk viel en Europa beheerst werd door sociale en politieke onrust,waren het de monniken in de kloosters, die de wijnproduktie voortzetten.
In de Middeleeuwen werd het drinken van wijn populair  en werd het vooral beschouwd als een sociaal drinken bij alle gelegenheden. In het noorden van Europa ,waar geen druiven geteeld werden, werd meer bier gedronken, terwijl in het oostelijk deel van Europa meer wodka gedronken werd, gemaakt uit aardappelen.

Wijn in de 20e -21e eeuw

Amerika, Chili, Argentiniè, Zuid/Afrika, Australiè en Nieuw/Zeeland zijn met een enorm aantal soorten wijnen de bekendste en grootste wijnproducenten. Toch stonden deze wijnen niet goed bekend bij de wijndeskundigen, tot laat in de 20e eeuw. De wijnbouwers hebben met nieuwe technieken en innovatie gezorgd, dat de produktie veel efficiènter gedaan werd.  De huidige fabrikanten van wijn produceren, door onderzoek en ontwikkeling, meer soorten wijn met een hoge kwaliteit.

   
bronnen en referenties:
afrol.com/articles

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here