De Bijbel of de traditie?

0
1194
blog placeholder

Hoewel een traditie op zichzelf geen kwaad kan en sommige tradities zelf leuk zijn, zijn ze in de kerken vaak punten van heftige discussies, ruzies en scheuringen. Toch beroepen de meeste christenen zich op de Bijbel en vindt de een dat hij meer gelijk heeft dan de ander. Zou het niet beter zijn om eerst de Bijbel te lezen en zich af te vragen waar hun tradities vandaan komen? Bovendien zegt de ene mens: ik heb de waarheid en de ander zegt, ik interpreteer die waarheid en maak zo mijn eigen waarheid. Je hebt mensen die een Bijbeltekst citeren en dan zeggen: God zegt dit of dat. Maar er zijn ook mensen die liever luisteren naar mensen die iets over God gezegd hebben. Bijvoorbeeld de pastoor of de dominee. Wat hij beweert is dan de waarheid. Veel christenen vindan dat hetzelfde en zien daar geen verschil tussen. En komen daardoor in verwarring. Wat duidelijk wist op het feit dat men als christen niet geleerd heeft om de dominee te toetsen, te kijken vanuit de Bijbel of het wel is zoals de Bijbel zegt.

Wat is de Waarheid

De meeste mensen geloven niet dat de bijbel de Waarheid is, zelfs christenen blijken hun eigen waarheid er op na te houden. Wat duidelijk is, is dat men religieus is of spiritueel is ingesteld. Er zijn veel vage kosmische principes en men vindt dat wat de Bijbel zegt niet de Waarheid, maar een van die vage waarheden.
Veel evangelische christenen zeggen: Ik geloof de Bijbel van kaft tot kaft, het is de Bijbel en de Bijbel alleen. Maar als je dan vraagt wat is geloven en wat betekent dat in je dagelijkse leven, dan blijkt het toch een overgenomen geloof te zijn van vader en moeder. En verder leeft men alsof er geen God is. Men leeft als mensen die niet geloven. Alleen op zondag gaat men dan naar de kerk.

Naar de kerk gaan

Veel mensen denken dat de kerk een gebouw is, wat moet voldoen aan bepaalde eisen. Dat het een bepaalde kleur moet hebben of een bepaalde grootte. En op zondag moeten er mensen in zitten die dan gaan zingen, bidden en luisteren naar iemand, waarvan men vindt dat hij het voor het zeggen heeft. Er wordt een soort One-Man-Show opgevoerd. Er mogen geen dieren naar binnen en vrouwen en kinderen moeten vooral hun mond houden. In sommige kerken werkt men met kleurenschema’s in aanbiddingsdiensten om meer van geloof en God te ervaren. Er zijn kerken die zonder muziek zingen, er zijn kerken die het orgel het beste vinden en er zijn kerken die een muziekband laten spelen. dat alles gebeurd in de naam van God, terwijl de Bijbel nergens zinspeelt op kleuren, orgel of muziekband. Zelfs niet op naar de kerk gaan. Christenen kwamen bij elkaar in de huizen van elkaar, maar niet in kerken. Dit zijn allemaal tradities mensen.

Tradities

Mensen schijnen tradities nodig te hebben. Dat geeft hen houvast en zekerheid. Men gaat zelfs nog een stap verder en zegt dat die traditie van God komt. Toch spreekt de Bijbel over vrijheid. Als je je leven aan Jezus geeft, krijg je vrijheid, hoef je niet meer gebonden te zijn aan voorwaarden van anderen. En ga jew een ander niet binden aan jouw tradities.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here