De Appelmoes of Perenmoes, maken we zelf.

0
1297
blog placeholder

Benodigdheden

·         Twee kilo Appels (Golden, Jonagold, Goudrenetten, Elstar.) of

Twee kilo Peren (stoofperen)

·         Vier eetlepels suiker

·         Sap van een halve citroen, of een halve theelepel kaneel.

·         1 zakje vanillesuiker

·         Stamper

·         Grote kookpan met deksel

Aan de slag

U schilt de appels of de peren en u haalt de klokhuizen eruit. We snijden kleine partjes van ongeveer twee bij twee centimeter. U voegt er ongeveer 200 cl. Water aan toe samen met de suiker, citroen of kaneel. Breng het geheel op een laag pitje aan de kook en laat het deksel erop. Laat alles lekker gaar sudderen en open de pan om te roeren na ongeveer 15 minuten. Roer nog twee keer na ieder 5 minuten en draai daarna het vuur uit. Pak de stamper en stamp het geheel lekker door zodat er nog stukjes te zien blijven voor een heerlijke compote, als u liefhebber bent van een fijne structuur dan kunt u alles door de zeef draaien. Laten afkoelen en daarna enkele uren in de koelkast plaatsen.

Tips

Als de appel- of perenmoes wat overblijft, wat doorgaans niet zal gebeuren, dan kunt u deze als vulling gebruiken in bladderdeeg, als appel- of perenflapjes. Of als vulling doet deze moes het ook enorm goed in de vlaai. Natuurlijk mag u met eigen fantasie en creativiteit verder experimenteren. Probeer de appel/peren moes door de beide vruchten samen te gebruiken. Als u veel appels en of peren heeft kunt u gelijk grootscheeps aan de slag omdat de moes zich heel gemakkelijk laat invriezen en eenmaal ontdooid verliest hij niets aan smaak of charme. Experimenteer eens met gember, honing of rozijnen.

Appel of peren flapjes

Rol het bladderdeeg uit en snijd vierkantjes van ongeveer 15 bij 10 cm. Met behulp van een soeplepel legt u de vulling op het midden van de rechthoek. Sla de twee zijkanten van 10 cm net voor 2cm op de vulling. Sla nu de lange zijde van het rechthoek volledig op, zodat u met de beide flappen elkaar overlapt. Draai nu de flap met de naad naar beneden op vetvrij papier en leg zo al de flappen bij elkaar met een onderlinge afstand van 3 cm. Kerf met een scherp mes de flappen diagonaal drie keer in. Bak ze af midden in een voorverwarmde oven, 180 graden, tot ze goudbruin zijn. 20min. Eventueel de laatste 5 min. Op 200 graden zetten.

Appel of peren vlaai

·         250 gram bloem

·         7gr. Gist

·         1 theelepel zout

·         1 eetlepel suiker

·         1 zakje vanillesuiker

·         1 eetlepel honing

·         15 gram roomboter

·         1 ei

·         400 cl. Lauwe melk of water.

Doe 300 cl lauwe vloeistof in een kom, gooi er de boter, het zout, de vanillesuiker en de suiker in. Gooi de helft van de bloem erop en voeg het ei toe. Dek alles af met de rest van de bloem. Gooi in de overige 100cl lauwe vloeistof de gist en de honing, meng dit en laat 10 min. Staan. Voeg het toe aan de rest en roer met de vork langzaam alle ingrediënten aan. Als het met de vork niet meer gaat kunt u met uw blote handen gaan kneden tot het een mooie gladde soepele bal wordt. Laat deze nu rijzen op een warme vochtige plek. Als het deeg is verdubbeld qua volume dan kunt u het deeg uitrollen tot een flap van een halve centimeter dik. Leg deze in een beboterde vlaaibakvorm en snijd de overdadige rand weg. Snijd die tot dunne repen om de taart af te kunnen dekken. Eerst prikt u met een vork over heel de bodem, vul hem dan met de moes. Leg er nu de repen deeg op zodat het ruiten worden. Bak de vlaai midden in een voorverwarmde oven op 180 graden in 40 minuten gaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here