Koninging Beatrix (Beatrix Wilhelmina Armgard) heeft aangegeven dat ze op 30 april 2013 afstand doet van de troon, en het stokje overgeeft aan Willem-Alexander. Op dat moment is ze exact 33 jaar koninging geweest. Haar zoon, Willem-Alexander is geboren op 27 april 1967 en zal dus 46 jaar en 3 dagen oud zijn als hij de troon van zijn moeder overneemt. hij zal hiermee de een-na oudste troonopvolger zijn. Alleen Koning Willem II was -met 47 jaar en 10 maanden- ouder toen hij de troon overnam.
Willem-Alexander in de stamboom
Prins Willem-Alexander zal de 7e monarch zijn in het koningshuis van Oranje, de vierde willem zijn die de troon bestijgt, en de vierde koning. Interessant om te weten: Alle mannnen die ooit koning zijn geweest in de bloedlijn van de oranjes (Dus niet aangetrouwd) hadden als voornaam “Willem”. Echter, sinds Willem III op november 1890 overleed, heeft het koningshuis geen koning meer voortgebracht. Sindsdien hebben alleen koninginnen de troon overgenomen (Te weten: Wilhelmina op november 1890, Juliana op 4 september 1948 en Beatrix op 30 april 1980).
Huwelijk
Willem-Alexander is op 2 februari 2002 getrouwd met Maxima Zorreguieta. Zij is geboren in Buenos Aires te Argentinie op 17 mei 1971. Zodra Willen-Alexander koning wordt zal zij de titel Prinses der Nederlanden dragen. Als aanspreektitel zal die van koninging gebruikt worden, hoewel het formeel dragen van deze titl nog grondwettelijke problemen met zich meebrengt. Het huwelijk tussen Willem-Alexander en Maxima verliep overigens niet zonder slag of stoot. Maxima’s vader, Jorge Zorreguieta, bleek een band te hebben met het dictators regime van Jorge Videla: Hij was daar minister van landbouw geweest. Om het huwelijk goed te laten keuren moest Maxima afstand doen van de daden van haar vader. Tevens was haar vader niet welkom bij de inzegening van het huwelijk. Ook bij de troonoverdracht is Maxima’s vader niet welkom.
Opleiding
Prins Willem-Alexander studeerde geschiedenis aan de rijksuniversiteit Leiden. Echter, na zijn studie heeft hij zich niet verder verdiept in de vakgebied: Na een periode in het leger, heef hij zich toegelegd op water beheer. Hiertoe is hij onder andere voorzitter van de advies commissie water en maakt onderdeel uit van diverse commissies; Zo werd hij in 2006 voorzitter van de onafhankelijke Adviesgroep Water en Sanitaire Voorzieningen van de Verenigde Naties. Hierbij nam het stokje over van de voormalige Japanse premier Hashimoto Ryūtarō.
De rol “koning”
De rol van staatshoofd, welke de koning / koninging heeft in Nederland, gaat gepaard met eeen aantal taken. Hoewel het staatshoofd formeel geen politieke mening heeft, is deze wel betrokken bij de politiek: Het staatshoofd stelt ministers aan, en kan deze ook uit hun macht zetten. Tevens tekent het staatshoofd de wetten welke door de eerste kamer zijn aangenomen, tezamen met de verantwoordelijke minister. Buiten deze offidiele taken is het staatshoofd een visitkaartje naar het buitenland, en vertegenwoordigt daarom Nederland op tal van recepties en rondetafel gesprekken.