Cricket, het Nederlands team en Twenty20

0
824
blog placeholder

De wedstrijd Nederland-Pakistan is een belangrijke. De uitkomst van deze wedstrijd bepaalt namelijk of Nederland doorgaat in de strijd om de World Cup Twenty20, een spannende en nieuwe variant van cricket. Traditioneel wordt cricket gespeeld in ‘testwedstrijden’ of ‘eendagswedstrijden’, maar de Twenty20 variant is sneller, leuker om naar te kijken en attractiever voor sponsors. Hoe gaat dit spel in zijn werk? Dit artikel zal het een en ander nader toelichten.

Het spel cricket wordt in twee inningen verdeeld: een inning waarin je de werpende partij bent en een inning waarin je de slagpartij bent. Tijdens de inning waarin je werpt, moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk punten (runs) tegen krijgt. Als je aan slag bent, moet je juist zo veel mogelijk runs moet scoren. Elke inning bestaat uit een aantal overs: een over is het aantal ballen dat de werpende partij naar de slagpartij gooit. Een over bestaat altijd uit zes ballen. Verschillende werpers, met allemaal een verschillende tactiek, wisselen elkaar af en proberen zo min mogelijk slagen tegen te krijgen. Zo heb je werpers die met veel ‘spin’ gooien of werpers die zeer hard gooien. Iemand van de slagpartij kan runs scoren door de bal zo ver mogelijk te slaan.

Je kunt 1, 2, 3, 4 of 6 runs scoren. 4 runs krijg je op het moment dat je de bal met stuiter buiten de lijnen slaat, terwijl je 6 runs scoort als de bal in een keer buiten de lijnen gaat. Een slagpartij probeert niet alleen zo veel mogelijk runs te scoren, maar verdedigt ook het ‘wicket’. Ieder team heeft tien wickets en die verlies je als de bal die je slaat, wordt gevangen door de veldpartij. Daarnaast verlies je hem als de werper de bal tegen de paaltjes achter jou gooit terwijl je aan slag bent. Als je de tien wickets kwijt bent, dan is jouw slagronde afgelopen en kun je geen runs meer scoren.

Nederland-Pakistan wordt vandaag gespeeld in de Twenty20 variant van cricket. Deze variant houdt eigenlijk kort gezegd dat Nederland 20 overs heeft om runs te scoren en 20 overs als werpende partij. Deze variant duurt veel korter dan de normale variant van cricket, die op meestal een hele dag in beslag neemt (50 overs). Het grote voordeel van Twenty20 is dat bij deze vorm van cricket je maar een aantal ballen hebt om de runs te scoren die je moet scoren. Nederland gaat het moeilijk krijgen tegen Pakistan: het is een van de toplanden in het cricket. Een kleine nederlaag volstaat waarschijnlijk om door te gaan naar de volgende ronde, maar het wordt zeer lastig. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Eurosport

Nederland-Pakistan, 09-06, 13.30 GMT (14.30 in Nederland).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here