Boedapest, stad aan de Donau

0
863
blog placeholder

Boedapest (of Budapest) is de hoofdstad en tevens grootste stad van de Republiek Hongarije. Er wonen in Boedapest ongeveer 2,5 miljoen mensen. Hiermee woont twintig procent van de inwoners van Hongarije in deze stad. Een aanzienlijke deel van de stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, waaronder de oevers van de Donau en het Burcht district van Buda. De stad is de geboorteplaats van Maria Hendrika van Oostenrijk, de latere Koningin van België en Emese Hunyady, de wereldberoemde schaatsster.

De eerste nederzetting in het gebied waar de huidige stad ligt werd gesticht door de Kelten. Later werd de stad door de Romeinen bezet. In 1361 werd Buda de hoofdstad van Hongarije. In 1873 werden Buda en Pest officieel samengevoegd met het derde deel, Obuda. Hiermee was de nieuwe wereldstad Boedapest een feit.

Vanuit het oogpunt van architectuur is Boedapest een diamant, met een ware schat aan barokke, neo-klassieke, eclectische en art nouveau gebouwen. Het heeft vele parken vol met attracties, museums gevuld met schatten aan kunst en rondvaart boten op de rivier de Duna (Donau), aan welke de stad aan weerszijden ligt. Boedapest wordt door velen beschouwd als één van de mooiste steden ter wereld en de toeristen industrie verwelkomd jaarlijks dan ook 20 miljoen bezoekers.

Eén van de grootste problemen van de stad zijn de daklozen. Deze mensen komt men over het algemeen tegen in de metro stations and slapend in de portieken van zowel Buda als Pest.

Boedapest heeft alle geneugten van een grote stad met vele uitstekende restaurants, museums, winkels en een aangenaam nachtleven. De Kasteel heuvel is niet alleen de plaats van het Koninklijk Paleis en de Nationale Galerie, maar ook van andere musea. Het Margaretha eiland met haar grote parken is de perfecte plaats om te ontspannen.

Aan te raden zijn een bezoek aan het Soros Centrum voor hedendaagse kunst, het vissers bastion, de Matthiaskerk en de Citadel van Buda. Zeer opmerkelijk zijn ook de vele prachtige bruggen die stad rijk is en ook zeker het bekijken waard zijn. De spoorbrug van Ujpest in het noorden en de Arpartbrug naar het Margaretha eiland zijn naast de moderne Elisabeth brug de belangrijkste bezienswaardigheden.

Met de Alpen in het westen en de open grote vlakte in het oosten heeft Boedapest warme zomers en zeer koude winters met veel regen het gehele jaar door.

Boedapest is te bereiken via Budapest Ferihegy International Airport. Het openbaar vervoer bestaat uit een metro, bussen, trams, taxi’s en rivierboten.

De internationale toegangscode om naar Hongarije te telefoneren is +40, de toegangscode voor Boedapest is 21.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here