Barbie…veel meer dan een poppetje

0
1067
blog placeholder

Barbie, wellicht de bekendste pop ter wereld, heeft onlangs haar 50ste verjaardag gevierd. Ze heeft haar voor- en tegenstanders, zowel mensen die haar aanbidden en adoreren als diegenen die haar verafschuwen en links laten liggen. En we hebben allemaal zowel onze redenen.

 

Wat is jouw mening? Geloof jij dat Barbie enkel een hersenloos blondje is of is ze eerder een verpersoonlijking van een onvoorwaardelijk feminisme?

 

Haar volledige naam luidt Barbie Millicant Robert, geboren en getogen te Willows in Wisconsin. Ze heeft 5 zussen: Skipper, Tutti, Stacie, Nelly en Krissy en je vindt haar terug in alle vormen en nationaliteiten. Je noemt het maar op: Barbie Masai, Ierse Barbie, Peruviaanse Barbie, Chinese, Nederlandse, Australische…in totaal zo’n 45 nationaliteiten!

 

Daarnaast is ze ook vertegenwoordigd in alle lagen van de bevolking en beoefent ze elk mogelijk beroep, van dokter en dierenarts tot paleontologe en astronaute. Er is zelfs een brandweer Barbie en een presidentskandidaat Barbie.

 

Niemand zal ontkennen dat vooral het fysieke aspect van Barbie in het oog springt. Velen zouden haar dan ook het etiket ‘oppervlakkig’ opkleven, maar Barbie is meer. Ze wordt ook voorgesteld als een polyglot en voorvechtster van de rechten van de mens, onze natuur en natuurlijk de onafhankelijke vrouw.

 

En hoewel ik mij tot de mannelijke kant van de maatschappij mag rekenen, is de komst van Barbie misschien wel niet zo slecht geweest voor onze wederhelften en hun toekomst. Barbie was astronaute, 4 jaar voor de eerste maanlanding. Ze was ook dokter. Kortom ze kon alles worden en zijn wat eenieder maar wenste. Laten we even terugdenken aan de meisjes in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw die met Barbie speelden alsof het een lieve lust was en die in de jaren tachtig, negentig en begin deze eeuw een succesvolle carrière hebben uitgebouwd. En aangezien ik nog steeds voorstander ben van gelijkheid tussen en voor iedereen was Barbie, en dan vooral voor ons mannen, misschien dus toch meer dan een levenloze pop waarvan je de armen en het hoofd kon uitrukken of die je met je GI Joe’s bestookte met een spervuur van kogels en pijlen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here