Auto winterklaar maken: wat vaders hun dochters moeten bijbrengen

0
830
blog placeholder

Dichtgevroren portier vermijden

Je kan natuurlijk voor het dichtgevroren portier van je wagen blijven wachten en stilletjes hopen dat vader of een andere man je zal helpen. Bijzonder effectief is dat echter niet. Met onderstaande tips krijg je de deur niet alleen zelf open, maar leer je ook trucs zodat ze niet meer vast vriest.

Tegen vastgevroren deuren helpt een beetje melkvet of lippenbalsem op de rubberafdichting. En om te voorkomen dat de afdichting beschadigd raakt, moet die met talgpoeder worden behandeld.

Als de deur eenmaal dichtgevroren is, dan helpt enig geweld: een aantal keren krachtig in zijwaartse richting tegen de deur drukken breekt letterlijk het ijs. Deursloten kan je bij strenge vorst het beste afdichten met een stukje tape zodat er geen vocht kan binnendringen. En de koplampen wrijf je met glycerine in.

Pluggen verwijderen

Hebben zich onze kleine kunststofvriendjes eenmaal goed in de muur vastgevreten, dan houden ze uitstekend. Vervelend alleen als je ze weer eruit moet halen en ze met pincet en geduld niet de baas kan. Een kurkentrekker helpt dan. Indraaien, maar niet te ver want dan spreidt zich de plug in het gat, en dan langzaam uittrekken.

Veilig boren

Om veilig te boren zodat de boor niet uitglijdt en ongecontroleerd over de wand raast, kan je de boorplaats eenvoudig met tape markeren en de boor in het midden van de tape aanzetten.

Wieldoppen reinigen

Wieldoppen en velgen zijn vanwege de vele gaten meestal moeilijk schoon te maken. Maar schuren en boenen is volstrekt overbodig. En koop ook geen dure velgenreiniger maar gewoon een busje bakovenspray. Gewoon inspuiten en afwassen voor een prima resultaat.

Katerrecept bereiden

Koude koffie zonder melk en suiker maar met vers geperst citroensap. Wie dit mengsel na een nachtje doorzakken binnen weet te houden, kan zich even later op een positieve werking ervan verheugen. Cafeïne en citroenzuur voorkomen dat hormoonachtige stoffen (prostaglandines) vrijkomen die bij de overdracht van pijn een rol spelen.

Bandenspanning controleren

De bandenspanning laat zich zonder vuile handen eigenhandig controleren: de ventielklep met een 12-mm-deuvel losschroeven en verwijderen. Druk aflezen, indien nodig veranderen, en de klep weer vastschroeven.

Cognac, eigen merk

Dit procédé is misschien niet altijd geschikt voor speciale gelegenheden, maar wel een geinig idee. Een stoomstrijkijzer vullen met een halve liter rode wijn, inschakelen, de damp tegen een oppervlak laten condenseren en opvangen. Goed voor ongeveer 0,4 ml cognac. Proost!

Het leven van de ruitenwissers verlengen

Trekken de ruitenwissers strepen dan hoef je ze niet meteen te vervangen. Het oppervlak eenvoudig met wat schuurpapier opruwen en ze gaan nog wekenlang mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here