Als yoga past als een tweede huid

0
1032
blog placeholder

 

Iedereen yoga?

Het woord yoga, ontstaan in India zo’n 4000 jaar geleden,  komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. 

 

Ja, iedereen kan aan yoga doen, ook kinderen. Maar yoga kent vele (bewegings)vormen en dus is het van belang dat als je besloten hebt dat yoga het voor je is, je ook de juiste vorm weet te vinden. Dé manier om er achter te komen wat bij je past is je te verdiepen in wat yoga is en lessen te volgen. Volg altijd enkele lessen om jezelf een beeld te vormen en het te voelen. Bij de meeste is de éérste les gratis en kunnen de kosten binnen de perken blijven. Yogalessen volgen is over het algemeen namelijk niet echt goedkoop.

Voordat je denkt het alleen thuis wel toe te kunnen passen, is het goed om meerdere lessen te volgen, bovendien zijn er vele boeken en zo kan je je ook op een andere manier in yoga verdiepen. Je bent niet zomaar een geoefende yogi .

 

Creëer de juiste sfeer

Als je naast je lessen ook thuis aan de slag wilt, zijn er enkele randvoorwaarden. De basis om in alle rust je yoga oefeningen te kunnen doen is er voor te zorgen dat je omgeving rust uitstraalt en er geen afleiding is. Geen televisie aan, rinkelende telefoons, spelende kinderen of rondlopende honden. Muziek heel zacht iets rustgevends of helemaal niets. Verder is het van belang dat je je prettig en ontspannen voelt in de omgeving en dit kan door kleur of geur of een ruimte met gedempt licht.

Verder is het goed om lekker zittende kleding te dragen. Kleding moet niet in de weg zitten en dus is een te strak pak niet lekker, maar wijde mouwen kunnen ook storend zijn. Vergeet niet je kleding van ademende stof te nemen. Katoen is bij uitstek geschikt.

Het enige wat verder nog wel van belang is, is een prettige ondergrond om op te staan en te zitten. Een zacht tapijt op de grond, een groot zacht badlaken of een echte yogamat en bij voorkeur op blote voeten. Dit vergroot je grip op de ondergrond.

 

Rustige ademhaling

Behalve dat je wellicht denkt dat je al een goede ademhaling hebt, is het goed dit nog eens te ‘controleren’. Veel mensen ademen namelijk vrij hoog en dat wil zeggen niet de diepe buikademhaling waar we het hier over hebben.

Bij yoga is een goede ademhaling en de concentratie om tot die goede ademhaling te komen, essentieel. De normale beweegt het middenrif omlaag om ruimte te maken voor de longen die zoveel mogelijk zuurstof binnen halen. Bij de uitademing komt het middenrif weer omhoog en duwt zo mede het koolzuur je lichaam uit.

Als de ademhaling optimaal is, zal het evenwicht (in het bloed) tussen zuurstof en koolzuur aanwezig zijn, maar hoe oppervlakkiger de ademhaling hoe slechter dit voor het lichaam is. Hyperventilatie is zo’n verschijnsel wat bij een slechte ademhaling hoort. Als je serieus met yoga aan de slag gaat, zal het je dwingen bewust bij je ademhaling stil te staan. Enerzijds om het meeste uit een goede ademhaling te halen (puur voor het lichaam) en anderzijds worden veel mensen rustig als ze de eigen ademhaling volgen.

 

Oefening

Een algemene oefening met wat variaties die ook voor de nieuwe yogi lekker aanvoelen. 

Ga rustig op je rug liggen met de benen goed uit elkaar en de armen ter hoogte van je middenrif naar buiten gekeerd (handpalmen naar boven gericht).
Sluit nu rustig je ogen en adem diep in via de neus en voel de zuurstof het lichaam binnenkomen en wat het lichaam doet om alles optimaal te benutten.
Adem vervolgens weer uit via de neus en doe dit in een iets trager tempo dan de inademing. Voel het lichaam weer naar z’n ‘normale’ stand terug glijden.
Blijf je concentreren op je ademhaling, laat alle gedachten die voorbij komen los en herhaal deze oefening totdat alle druk uit je lichaam is.
Als de inademing diep is komt de geest ook langzaam tot rust. Deze oefening mag je langer vasthouden als je nog ‘onrust’ in je lichaam voelt.
Blijf, zodra je rustig bent, even een minuut of wat liggen en ga dan verder.
Maak jezelf groot door met de benen iets uit elkaar te gaan staan.
Breng je armen langzaam zo wijds mogelijk naar boven en verstrengel je vingers in elkaar zodra ze elkaar boven het hoofd raken.
Ga op je tenen staan om je zelf nog groter te maken.
De houding even vast houden en verhaal desgewenst deze houding enkele keren.
Keer terug in een neutrale houding. Zorg dat je lichaam lekker ontspannen voelt.
Om alles wat er niet hoort uit je lichaam te verwijderen ga je ontspannen staan met de benen uit elkaar.
Concentreer je opnieuw op je ademhaling en adem in als je langzaam je bovenlichaam naar voren richt en richting de grond gaat. Ontspan en adem uit als je borst en kin vlak bij elkaar zijn. Laat alle spanning uit je bovenlichaam verdwijnen terwijl je benen recht staan (knieën niet buigen dus).
Zorg dat de spanning volledig uit je lichaam verdwijnt en houdt dit een minuut of wat vast.
Kom nu weer overeind, blijf je concentreren op je ademhaling en herhaal de oefening nog zeker een tweetal keer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here