Als je een talent voor middelmatigheid hebt

0
1328
blog placeholder

Mensen die buitengewone talenten bezitten, worden geacht bescheiden te zijn over hun buitengewone talenten. Maar als je de gave van middelmatigheid hebt gekregen, dan schijnt daar het recht aan verbonden te zijn om van anderen te eisen dat ze net zo middelmatig zijn als jij, zelfs als ze buitengewone talenten bezitten. Alsof middelmatigheid geen talent is. Want de meeste mensen die middelmatig zijn, zijn vaak in heel veel zaken middelmatig. In zekere zin is het talent van de middelmatige veelheid en niet middelmatigheid.

Middelmatigheid

Hoewel we opkijken tegen mensen die een enkel talent tot het uiterste weten te ontwikkelen, is het overgrote deel van de mens middelmatig in veel zaken. We zijn niet goed en we zijn niet slecht. We maken niet teveel fouten in ons Nederlands, maar we hebben niet de taalvirtuositeit om een boek vol te schrijven. We zijn redelijke deelnemers aan het verkeer, maar we kunnen geen Tour de France winnen of een formule 1 grand prix. We zijn redelijke opvoeders, maar dan moeten onze kinderen geen uitzonderlijke en bijzondere eigenschappen bezitten. We kunnen redelijk meekomen op het werk, niet te veel fouten, maar ook niet een super productie. Maar we zullen nooit directeur worden van Philips of Unilever. We kunnen redelijk onderhandelen, maar we zullen nooit minister-president worden van Nederland. We kunnen redelijk goed voetballen, maar we zullen nooit spelen in het betaald voetbal. We zijn redelijke geliefden, maar een Casanova zullen we nooit zijn.

We zijn collectief middelmatig in veel zaken. In zekere zin is ons ware talent niet onze middelmatigheid, maar dat we zoveel dingen kunnen, ook al is dat op een middelmatige manier.

Toch is er een aspect waarop we wel uitblinken als middelmatigen. We blinken uit in de eis aan uitblinkers om bescheiden te zijn en altijd klaar te staan voor ons middelmatigen. Waarbij wij geen enkele bescheidenheid tonen in onze eis aan de uitblinkers. Je zou kunnen stellen dat wij van uitblinkers eisen dat ze ons betalen voor het feit dat zij uitblinken door altijd voor ons klaar te staan met aandacht voor ons. Want wij kijken ook altijd toe als zij iets bijzonders doen met hun talent. Of we lezen hun boeken. Of we kopen de producten die ze hebben ontworpen. Of we luisteren naar ze als ze iets te vertellen of te zeggen hebben of muziek spelen.

Uitblinken

Maar blijkbaar zien wij middelmatigen niet dat de uitblinkers ons al hebben betaald voor hun uitblinken. De meeste uitblinkers delen namelijk hun vaardigheden met ons. Met hun uitmuntende talenten creëren ze een betere wereld waarin wij middelmatigen mogen genieten van wat het talent heeft gecreëerd.

Natuurlijk kun je de mening vervolgens hebben dat de middelmatigen de uitblinkers betalen voor wat zij creëert met hun talent. Maar als we eerlijk zijn dan betalen de meeste uitblinkers al voor hun uitblinkerschap met de vele jaren van ontzegging van allerlei andere genoegens, zoals gewone vriendschappen en vele uren van oefenen met bijkomende frustratie. Iets waar de meeste middelmatigen zich zelden mee bezighouden. Het is dus wat vreemd om te vinden dat een uitblinker twee keer moet betalen voor de mogelijkheid om op één bepaald talent uit te steken boven anderen. Namelijk de eerste keer met het zichzelf ontzeggen van allerlei pleziertjes om het gewenste niveau te behalen met hun talent. De tweede keer door klaar te staan voor alle middelmatigen die daar om vragen.

Bijna iedereen blinkt uit

Zoals ik schreef blinken alle mensen uit. Sommige mensen blinken uit in één of twee talenten die opvallen voor hun omgeving. Mensen zoals muzikanten, sporters, kunstenaars als schilders, architecten of beeldhouwers. Andere mensen blinken uit in middelmatigheid. Ze kunnen een heleboel zaken, maar allemaal niet op een opvallende manier, met uitzondering dus van die ene vaardigheid om te vinden dat de mensen die boven het maaiveld uitsteken altijd klaar moeten staan met aandacht. Want als ze dat niet doen, dan vinden de middelmatigen dat de uitblinker verwaand is. Verwaand is volgens de middelmatigen het gedrag van uitblinkers die zichzelf beter vinden dan anderen, omdat ze toevallig goed zijn in iets en daarom niet met iedereen hoeven om te gaan. Dit is helaas de andere vaardigheid waar veel middelmatigen in uitblinken, namelijk denken dat een uitblinker die geen aandacht heeft voor zijn of haar fans verwaand is. Het ontbreekt deze middelmatigen aan het vermogen om in te zien dat een uitblinker maar een mens is en geen supermens. Met als gevolg dat ze niet zien dat de uitblinker hun misschien per ongeluk over het hoofd heeft gezien of geen zin heeft, omdat hij moe is van zijn werk. Of de uitblinkster heeft geen tijd om aandacht te geven omdat zij andere afspraken heeft. Of de uitblinker wil even tot rust komen, omdat hij al zoveel fans aandacht heeft gegeven.

Wat we hier zien is dat middelmatigen niet alleen uitblinken in middelmatigheid, maar ook uitblinken in onverdraagzaamheid, gebrek aan medemenselijkheid, onnadenkendheid en onbegrip. Maar in zekere zin is dat niet erg, want veel uitblinkers zijn vaak ook erg goed in deze onaangename menselijke eigenschappen. Dat is bij sommige uitblinkers de reden dat ze verwaand overkomen. Kijk maar eens naar de uitspraak van de presidentskandidaat Mitt Romney tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 over 47% van de Amerikanen.Zo zijn er nog heel veel voorbeelden te geven van uitblinkers die neerkijken op hun medemens.Toch geloven veel middelmatigen dat uitblinkers beter zijn dan “gewone” mensen.

Uitblinkende middelmatigen

De meeste mensen blinken dus wel ergens in uit. Helaas is dat voor veel mensen niet een speciaal talent zoals schilderen, muziek spelen, voetballen, tennissen, samenwerken, acteren, politiek, onderhandelen, ondernemen. Te veel mensen blinken uit in:

onverdraagzaamheid,niet nadenken,onbegrip,verwaandheid,ontkenning,overdreven verwachtingen van anderenWaar dit eigenlijk op neerkomt is dat de meeste mensen, middelmatigen net zo goed als uitblinkers uitblinken in mens zijn. Maar omdat ze ook uitblinken in ontkennen van eigenschappen die negatief gevonden worden, denken ze middelmatig te zijn.

Conclusie

Iedereen blinkt wel uit in iets. Sommige mensen blinken uit met opvallende talenten zoals schilderen, sport, muziek, kunst. Maar waar alle mensen in uitblinken is mens zijn, want we zijn allemaal wel eens onverdraagzaam of denken niet na of hebben geen begrip of vinden dat anderen voor ons klaar moeten staan of ontkennen dat we slechte eigenschappen hebben. Zelf uitblinkers vertonen menselijk gedrag naast het talent waarin ze uitblinken.

Afbeeldingen

Middelmatig door kaladanTalent door Fort MeadeArchitectuur door Andrew DupontMensen in bed door austinevan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here