Afrikaanse percussie – djembé

0
840
blog placeholder

De djembé is een laagdrempelig instrument waar je de eerste keer dat je er op slaat al een aardig geluid uit krijgt (tenminste als je een beetje ritmegevoel hebt). Ik begon met djembé spelen meer dan 10 jaar geleden, met een Turkse leraar in Groningen. Het is niet alleen een instrument waar een beginner meteen iets mee kan (een stuk makkelijker dan bijvoorbeeld een viool), ook voor gevorderden blijft het een boeiend instrument.

In Afrika is overal muziek, bij bruiloften, doopfeesten en andere feesten is er altijd veel percussie en dans. Van jongs af aan groeien kinderen op met muziek om zich heen. Wanneer kinderen leren lopen leren ze ook meteen al dansen. Er zijn weinig officiële cursussen om djembé te leren spelen maar veel jongeren leren informeel djembé spelen, door met een groep spelers te improviseren op het strand. Dat is ook meteen de leukste manier om samen djembé te spelen vind ik, dat je luistert naar het samenspel van de anderen en je daar je plek binnen zoekt. Ik vind dat Nederlandse leraren vaak te theoretisch les geven, dan leer je te weinig om op een natuurlijke manier je ritmegevoel te ontwikkelen. Een notenschrift kan helpen om een ritme te onthouden, maar vaak is het fijner om een nummer op te nemen zodat je het ritme leert door het vaak te luisteren en mee te spelen.

Ik vind het leuk dat ik nu in een band speel (Kauri), zodat ik niet alleen ritmes leer maar we samen naar een optreden toewerken. Djembé muziek brengt meteen sfeer op een feest, je merkt dat de sfeer losser en informeler wordt, mensen gaan dansen en je hebt al snel het gevoel in Afrika te zijn. Het is fijn om met bekende mensen te spelen zodat je goed op elkaar bent ingespeeld, maar zoals ik al zei vind ik het ook juist leuk om met onbekenden te spelen, zodat er meer gevraagd wordt van je improvisatievermogen en versschillende stijlen zich mengen. Het is ook leuk om verschillende stijlen en instrumenten te mengen, bijvoorbeeld Arabische of Indiase instrumenten.

Het is ontspannend voor mij om djembé te spelen, ik kan er al mijn energie in kwijt. Als ik djembé speel kan ik aan niets anders denken, dan ga ik er helemaal in op. En tegelijkertijd denk ik er niet te veel bij na, het werkt het beste als ik op mijn gevoel speel. Het is een heerlijk instrument om je op uit te leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here