4 tips om een winterdip te voorkomen

0
1613

De winter staat bekend om zijn donkere dagen, kou en minder zonlicht. Wanneer de feestdagen voorbij zijn en je weer terug naar je werk moet, kan het nog wel eens voorkomen dat je minder lekker in je vel zit. Je kunt je futloos en neerslachtig gaan voelen. Veel mensen hebben last van een winterdip. Dit is echter iets anders dan een ‘winterdepressie’, waarbij het elk jaar weer terugkomt. Mocht dit het geval zijn, dan is het aan te raden om hiervoor hulp te zoeken. Hieronder staan enkele gemakkelijke tips om een winterdip te bestrijden!

Blijf veel bewegen

Ook in de winter is het belangrijk om veel te blijven bewegen. Het winterse weer is er misschien iets minder geschikt voor dan in de lente of zomer, maar er zijn genoeg manieren om toch in beweging te blijven. Beweeg in de winter vooral overdag en het liefste buiten. Het daglicht zorgt ervoor dat je goed wakker wordt en kan de kans op een winterdip kleiner, maar ook de winterdip zelf minder heftig maken. Door te sporten wordt er in je lichaam eveneens endorfine vrijgemaakt, waardoor je je beter gaat voelen. Blijf dus vooral bewegen!

Zorg dat je gezond eet

Tijdens de feestmaand december kan het lastig zijn om gezond en veelzijdig te blijven eten. Kerst staat voor de meeste mensen in Nederland namelijk in het teken van gezellig samen eten, maar vooral véél eten. Juist wanneer je last hebt van een winterdip is het belangrijk om te letten op je inname van voldoende vitamines en mineralen. Vergeet ook vitamine D niet. Vitamine D krijg je tijdens de zonnigere seizoenen gemakkelijk binnen via het zonlicht, wat in de winter moeilijker is. Je kunt hiervoor extra vitamine D supplementen nemen als aanvulling op de voeding.

Heb iets om naar uit te kijken

Maak tijdens de winter plannen voor uitstapjes zodat je dagen hebt om naar uit te kijken. Het is gedurende de winter vaak fijn en gemakkelijk om je terug te trekken in huis, wat kan leiden tot een somber gevoel. Wanneer je iets hebt waar je je op kunt verheugen, blijf je actief en voel je je vrolijker. Maar dagen waarop je je kunt verheugen hoeven zich niet per se buiten de deur af te spelen. Je kunt vrienden uitnodigen om samen spelletjes te gaan spelen of samen een uitgebreid (gezond) diner te bereiden.

Lichttherapie

’s Winters vertrek je ’s ochtends vaak in het donker van huis en kom je eveneens pas weer thuis als de donkere avond alweer gevallen is. Een gebrek aan daglicht is een veelvoorkomende oorzaak van neerslachtigheid en lusteloosheid tijdens de wintermaanden. Een mogelijke oplossing kan liggen in ‘lichttherapie’. Dit houdt in dat je enkele dagen achter elkaar drie kwartier per dag voor een bepaalde lamp gaat zitten. Het licht van deze lamp is vergelijkbaar met daglicht, wat kan zorgen dat je je minder somber gaat voelen. Veel mensen merken al na slechts één week effect.