20-jarige Delftenaar ontvangt Champions of the Earth Award voor project ‘Ocean clean-up’

0
1246
oceaan

Boyan Slat 20 uti Delft ontvangt prestigieuze Champions of the Earth Award voor opruimen ‘plastic soep’
De Verenigde Naties reikt woensdag de Champions of the Earth Award uit aan de 20-jarige Boyan Slat uit Delft. Deze jonge jongen krijgt deze prestigieuze prijs in handen voor zijn project ‘The Ocean Cleanup’. Hierin heeft hij beschreven hoe hij het plastic uit de oceanen, ook wel plastic soep genoemd, wil halen. De prijs zal hij ontvangen in de categorie Inspiration and Action.

Ocean clean-up

Het komt niet zomaar uit de lucht vallen, want eerder werd hij al bekend met zijn ambitieuze plan om de oceaan op te ruimen van menselijk afval. Op zijn 18e was Slat al bezig met het plan en ontwierp hij een speciale installatie die voorzien was van lange V-vormige grijparmen die bleven drijven. Die installatie is in 2012 ook daadwerkelijk ontwikkeld en was maar liefst 100 kilometer lang en 3 meter hoog. Hiermee wilde hij de plastic soep uit de oceanen vissen.

Nog even wachten

De tactiek erachter was simpel: de zeestromingen zouden de plastic soep uit in de grijparmen duwen, waar de troep omhoog wordt gepompt en verwijderd. Het is niet de bedoeling dat de installatie alle maanden van het jaar zijn werk moet doen. 2 keer per drie maanden zou genoeg zijn. Op dit moment is het moment nog niet aangebroken dat het ding daadwerkelijk wordt gebruikt. Daar moet nog veel aan gesleuteld worden voordat hij effectief gebruikt kan worden. Dat kan nog gerust jaren duren, maar toch is Slat zeer vereerd en blij met de prijs. Het belangrijkste voor hem is het feit dat hij erkenning krijgt voor zijn plan en hij serieus wordt genomen. Hij zal niet stoppen voordat de installatie echt de oceanen mag gaan opruimen. Als het daar tijd voor is, zal het de grootste ‘ocean cleanup’ worden die de mensheid ooit heeft gekend, zegt Slat. In de tussentijd moeten mensen gewoon hun afval in de afvalbak gooien.

Slat heeft op dit moment 100 man werken voor zien project, waar hij zijn studie voor heeft gestopt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here