Genetisch gecorrigeerd uit eigen materiaal

0
1364
blog placeholder

Mensen houden niet van de term ‘genetisch gemanipuleerd’. Toch weten velen niet dat eigenlijk al ons groente en fruit genetisch gemanipuleerd is. Appels zijn echt niet van nature allemaal hartvorming en wortels zijn in wezen niet echt allemaal recht en helder oranje. Toch willen wij wel dat een wortel recht is en een appel hartvormig. Daarom worden ze gemanipuleerd, zodat ze aan onze verwachtingen voldoen.

Genetisch gecorrigeerd

Een paar biologen hebben dit gat ook opgemerkt en hiervoor een tussenoplossing bedacht. Naast de categorie ‘niet gemanipuleerd’ en ‘gemanipuleerd’ willen zij een derde categorie toevoegen en dat is ‘gecorrigeerd’. In deze categorie zullen de groenten en fruit zitten die slechts een beetje gecorrigeerd zijn en niet gemanipuleerd. Dit houdt in dat de genetische manipulatie slechts gedeeltelijk wordt toegepast. Het voordeel hiervan is dat het voedsel gezonder is en dat er geen etiket meer opstaat dat het voedsel genetisch is gemanipuleerd. Ook de wetgeving van deze groente en fruit moet dan minder streng worden aangepast.

Manipuleren met eigen materiaal

De Italiaanse biologen hebben hiervoor al een voorstel gedaan. Het streven is voornamelijk om niet geen genetische manipulatie meer toe te passen op groente en fruit met ander soort materiaal. Zo wordt er vaak genetisch materiaal van zeewier in sinaasappels gestopt. Het manipuleren met vitamines valt onder de noemer genetisch gecorrigeerd fruit. Er worden dan wel materiaal gehaald uit het betreffende stuk fruit en niet uit ander fruit of voedingsmiddelen.

Middeleeuwen

Dit genetisch corrigeren is eigenlijk al van alle tijden. De mensen die in de 18e eeuw leefden noemden dat ‘veredeling. Het verschil tussen de genetische manipulatie van vroeger en van nu is dat heden ten daags voedingsmiddelen hierdoor gezonder gemaakt kunnen worden die ook nog eens goed smaken. Hopelijk kunnen we binnenkort dus gezond én mooi genetisch gecorrigeerd papieren zakken groente en fruit kopen bij de groenteboer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here