Hoe kies je een kinderopvang?

0
515
kinderopvang

De komst van een kindje is een magisch moment. Je leeft op een roze wolk en je kan niet wachten tot je ukje er is. Maar tegelijkertijd moet er ook een hele hoop geregeld worden en ben je blij dat je die 9 maanden hebt om alles rond te krijgen. Zo is de keuze van een kinderopvang een belangrijke. Maar hoe kies je een crèche die bij jou past en op welke punten let je best?

Research

Er komt heel wat kijken bij de geboorte van je kindje. Zo heb je een groeipakket, kraamhulp die je kan aanvragen en natuurlijk geboortekaartjes maken. Ook voor kinderopvang doe je best wat onderzoek want zomaar in het wildeweg aanvragen doen voor kinderopvang is niet meteen de beste strategie. Er zijn veel opties voor kinderopvang, zeker als je in de stad woont is het aanbod best groot, maar ook heel divers. Hoewel er natuurlijk standaarden zijn waar alle crèches zich aan houden, zijn er toch grote verschillen in visie en werkwijze. Als de kinderopvang die je aanspreekt een eigen website heeft, kan je hier al veel uit afleiden. Wat is hun visie?  Waar hechten ze belang aan in de opvoeding en welk gevoel krijg je wanneer je deze dingen leest? Zijn het zaken waarbij je je aansluit of zijn deze punten voor jou minder relevant? Vind je een buitenruimte belangrijk, welke activiteiten doen ze met de kinderen en ga zo maar door.

Wendagen

Je kleuter de eerste keer naar de opvang doen is een moeilijk moment voor elke mama. Je droeg je baby tijdens de zwangerschap 9 maanden met je mee en nadien plakte hij zo goed als permanent tegen je aan. Veel ouders kiezen een kinderopvang nog voor ze de geboortekaartjes maken, het is nu eenmaal een belangrijke beslissing en de plekjes zijn schaars. Vertrouwen in je keuze van kinderopvang is gewoon super belangrijk om dat eerste moment van afscheid te verzachten. Vraag  daarom naar het beleid rond de wendagen. Mag je als ouder de eerste keer mee gaan wennen en kennis maken met het team?

Vertrouwensband

Voor je toezegt op een kinderopvang bespreek je samen met de verantwoordelijke hun visie en beleid. Doen zij aan ouderparticipatie? Sommige crèches vinden het prima dat de ouders af en toe op bezoek komen, betrekken de ouders in beslissingen die ze maken en houden je op de hoogte over hoe de dag van je kindje is geweest. Een fijne band onderhouden met de verantwoordelijke en de kinderverzorgers is prettig voor jou als ouder. Betrokkenheid werkt natuurlijk vice versa. Stuur de opvang bijvoorbeeld een geboortekaartje van je meisje als ze geboren is en ga voor je opstartdatum eens met je schatje langs om dag te zeggen.